Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.02.2018.

Министар одбране у крушевачкој касарни Цар Лазар



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас реализацији дела обуке у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, и посетио Регионални центар АБХО, који је један од наших најпознатијих центара за обуку.
 
-У свакој земљи света где сам разговарао са представницима других министарстава одбране наш центар у Крушевцу је увек био једна од тема и увек постоји снажна потреба да се овде шаљу припадници других војски, који уче од нас и могу да добију много користи и наших искустава. Центар, осим што може да буде најсавременије опремљен, обезбеђује и  изузетан стручни и предавачки кадар, па се њим поносимо, а у будућности ће имати не само досадашњу улогу, већ ће у сваком смислу бити и унапређен и добијаће нове садржаје и капацитете.
 
У овој години Министарство одбране, у складу са наређењем врховног команданта Александра Вучића, на првом месту је себи дало задатак повећавања борбене готовости, што значи далеко веће тежиште на обуци, како резервног састава, тако и активног састава наших припадника. Министарство одбране ће значајно проширити своје капацитете,  када је у питању обука али и кад је у питању број људи који је пролазе и одређене вештине.  Наравно,  посебно ћемо обратити пажњу на физичку спрему наших припадника, не само за специјалне јединице, сви припадници Војске Србије морају бити спремни да одговоре на све изазове који су пред њима. У априлу ћемо бити спремни да изађемо пред врховног команданта и реферишемо о испуњењу свих наређења и мера које смо добили на састанку у децембру, да сагледамо стање наше војске и конкретна наређења дата за њено унапређење - рекао је министар Вулин.
 
Министар је разговорао и с учесницима вежбе међународног тима за помоћ и подршку у случају употребе хемијског оружја, Организације за забрану хемијског оружја УН (OPCW), састао се с градоначелницом Крушевца Јасмином Палуровић и начелником Расинског управног округа Браниславом Весићем са којима је обишао Команду за развој Расинске бригаде, Центар за обуку логистике, кабинете и просторије за смештај припадника страних оружаних снага и Спомен-собу Команде за развој Расинске бригаде.
 
Након обиласка, министар Вулин је истакао да град Крушевац и Расински округ воле војску, те да то видимо по великом броју припадника са ових простора, по значајном одзиву на позиве за резерву, као и по односу локалне самоуправе и Расинског управног округа према  јединицама Војске Србије.
 
- Град Крушевац веома добро сарађује с нашом војском,  увек је ту да помогне око малих животних ствари, као што су упис деце наших припадника у вртић, али и за оне крупне ствари када је потребно помоћи нашој војсци у смештају или било чему. Војска то враћа граду Крушевцу, враћа и Округу, тако што делује у тешким временима, када су поплаве или било шта да се деси, локална самоуправа увек може да рачуна на нас. Враћамо им и тако што се заједно радујемо, заједно обележавамо датуме и  празнике - рекао је министар одбране Александар Вулин.
 
Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да је с министром Вулином водила разговоре о сарадњи града Крушевца са Војском Републике Србије.
 
Констатовали смо да је та сарадња на изузетно високом нивоу. Крушевац традиционално има добру сарадњу са Војском и ту сарадњу ћемо наставити у свим сегментима, а истакла бих посебно сарадњу током 2014. године када нам је војска изузетну помоћ пружила приликом поплава и ванредне ситуације. Наставићемо даље да радимо, да једни другима помажемо јер наш народ је усмерен на војску и ми смо ту да у оним сегментима у којима је потребно изађемо у сусрет нашој војсци и будемо јој на располагању, рекла је градоначелница Крушевца.
 
 Командант Команде за развој Расинске бригаде - пуковник Сретен Зафировић рекао је да су присутни током обиласка могли да стекну утисак колико је гарнизон Крушевац специфичан.
 
У њему се налази Команда за развој Расинске бригаде, 246. батаљон, као оперативна јединица из састава Копнене војске и два центра за специјалистичку обуку.  Данас сте имали прилику да видите колики је значај ових јединица у систему одбране. Команда за развој Расинске бригаде, пре свега врши припрему за мобилизацију Расинске бригаде и сваке године имамо све већи број припадника, лица редовног састава које обучавамо. Током прошле године обучили смо више од 350 људи а ове године планирамо близу 500. Центар АБХО, најпознатији по питању међународне војне сарадње, и ове године је носилац организовања и извођења Мултинационалне вежбе "Балкански одговор", где се очекује присуство представника осам земаља и исто толико у улози посматрача. Центар за обуку логистике је наш најупосленији центар у Војсци који на годишњем нивоу обучи преко 3.000 људи, али и 246. батаљон АБХО који успешно планира, организује и изводи противнуклеарно, хемијско и биолошко обезбеђење свих јединица Војске Србије - рекао је командант Команде за развој Расинске бригаде
 
О току обуке и плановима за текућу годину, као и о мисији и намени јединица, министра одбране су информисали командант Команде за развој Расинске бригаде - пуковник Сретен Зафировић, Центра за обуку логистике - пуковник Драган Љубић, Центра АБХО - пуковник Иван Лазаревић и 246. батаљона АБХО - потпуковник Зоран Вукадиновић, након чега је министар и обишао кабинете за обуку и просторије за смештај припадника страних оружаних снага у Центру АБХО.