Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.02.2018.

Министар Вулин: Једном припадник Војске, увек припадник Војске



Министар одбране Александар Вулин и први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састали су се данас у Дому Војске Србије с пензионерима члановима удружења која сарађују сa та два министарства. Тема састанка била је даљи развој и унапређење међусобне сарадње.
 
Према речима министра Вулина, Министарство одбране не дели своје припаднике на активне и пензионисане.
 
– Ко год је једном био припадник Војске Србије, ко год је једном био у Министарству одбране, он то остаје заувек и ми заувек бринемо о њему. Наш систем води рачуна о безбедности сваког грађанина наше земље, али води рачуна и о сигурности и бољитку сваког нашег припадника. Зато нам је положај наших пензионера веома значајан, баш као што нам је значајан и положај њихових породица, рекао је министар одбране додајући да Министарство одбране жели да побољша услове за њихово лечење и омогући им да реше своја стамбена питања.
 
Он је подвукао да ће Министарство одбране учинити све како би им омогућио да се и на крају радне каријере осећају корисним члановима друштва, што свакако јесу.
 
– Војска Србије води рачуна о сваком свом припаднику и наставиће тако да се понаша. Желим да захвалим свим војним пензионерима на огромном разумевању које су показали према својој држави. И када је требало штедети и када се требало жртвовати и када је требало бити на страни своје земље у најтежим временима – они су то били, нагласио је министар војни додавши да је сада време да и они осете да је боље и да се њихов материјални положај побољшава. Време је, закључио је он, да им држава захвали за све што су они урадили за њу.
 
Министар Стефановић је истакао да овакви разговори омогућавају увид у проблеме с којима се суочавају људи који су из система безбедности отишли у пензију.
 
- Данашњи разговор с пензионисаним припадницима Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране доказ је да држава систем безбедности посматра као целовит и без вештачких подела. Сви ови људи који су свој живот посветили безбедности наше земље морају бити једнако третирани и једнако уважавани.
 
Он је истакао да пензионисани војни и полицијски кадар и те како може бити искоришћен за јачање безбедности наше земље.
 
- Њихово огромно знање, искуство и енергија могу да помогну да Србија буде безбеднија. Ми смо то већ успели да урадимо укључивањем пензионисаних припадника Министарства унутрашњих послова у наставу у школама. Тако да они сада, уз активне припаднике полиције, предају ученицима четвртог и шестог разреда основних школа предмет Основи безбедности деце и својим богатим искуством помажу деци да стекну прва знања о безбедности, рекао је Стефановић, додајући да сматра да овај програм може и да се прошири и да се са овим предавањима почне од првог разреда.
 
Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац оценио је данашњи скуп врло корисним, јер је показао да бивши припадници система безбедности „нису одбачени“ и да ресорна министарства размишљају о њима и желе да им пруже подршку.
 
– Имамо обећања надлежних министара да ће урадити све што је у њиховој моћи, а важно је и да прихватају скоро сваку нашу иницајативу, рекао је Драгањац истичући да су ресорна министарства показала велико разумевање за проблеме с којима се војна и полицијска удружења пензионера данас сусрећу.
 
Председник Удружења пензионера Министарства унутрашњих послова Владимир Алексић истакао је да је данашњи састанак био још једна у низу прилика за непосредан разговор са министрима.
 
- Добили смо обећања да ће, као и до сада, МУП и Министарство одбране подржавати активности својих пензионера које су у интересу стратешких циљева оба министарства. Пензионери ће, као и до сада, бити савесни и одани у извршавању својих обећања и заступати интересе Србије“ рекао је Алексић.
 
Данашњем састанку с двојицом министара и представницима удружења присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и директор Полиције Владимир Ребић.
 
Састанак, који је организован на иницијативу двојице ресорних министара, имао је циљ да се надлежнима представе проблеми који већ дуже тиште пензионисане припаднике сектора безбедности.
 
Представници удружења пензионисаних припадника Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова истакли су да су многобројни проблеми решени или су у фази решавања последње две године, али да је и даље доста отворених питања која чекају решење. Учесници разговора сагласни су у оцени да постоји простор за побољшање међусобне сарадње, а ресорни министри стекли су бољи увид у тренутно стање и проблеме с којима се суочавају пензионисани припадници сектора безбедности.