Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
11.01.2018.

Начелник Генералштаба посетио Спомен собу "Косметске жртве "




Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишао је данас Спомен собу „Косметске жртве", коју је Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији средином 2016. године отворило у згради Београђанке.

Меморијални простор је посвећен сећању на киднаповане и убијене у јужној српској покрајини од 1998 до 2000. и од 2003. до 2004. године.

Генерал Диковић, након што се задржао у разговору с породицама жртава,  рекао је да је Спомен соба простор туге за нашим херојима али и простор поноса "јер смо имали такве људе који су дали свој живот за одбрану Косова и Метохије".

- Обилазећи поставку, међу херојима и јунацима сам видео и своје преминуле војнике, који, као и остали хероји, не смеју пасти у заборав, а то се неће догодити ни кад је реч о покољењима која ће на овом простору живети после нас - рекао је генерал Диковић и додао да жртве не смеју бити узалудне и "одао част" и онима који се, како је рекао, и данас боре за одбрану Косова и Метохије.

Начелник Генералштаба је захвалио Удружењу на великој упорности и истрајности да истина изађе на видело, да се страшни злочини не забораве и да  буду санкционисани.

- Тешка је то и мукотрпна борба која траје скоро двадесет година, али се надамо да ћемо доћи до истине а онда ће стићи и правда. Подсетимо се да је највећи број људи киднапован после доласка снага КФОР - а на простор Косова и Метохије, око 75 процената. Око 5 посто у време оружане побуне и НАТО агресије и 20 пре отпочињања оружане побуне и НАТО агресије, и нека свако носи свој део одговорности, рекао је генерал Диковић и додао да је и сам био учесник те "херојске борбе на простору Косова и Метохије".

- И данас ме прозивају и називају злочинцем, а они који су чинили злочине још нису доступни правди. Прилика је да са овог места још једном кажем пред, Богом и пред свим људима овде и пред народом, да ниједан злочин нити сам учинио нити сам наредио, нити сам на било који начин утицао да до злочина дође.  Напротив, сви команданти на простору Косова и Метохије, ја и сви командири и они који су на било који начин руководили, све смо учинили да спречимо злочине и да до њих не дође. Спреман сам да у име свих одговарам за оно што је неко други учинио а никако, јер немам за шта, за оно што сам ја лично урадио. Наши генерали и команданти који су одговарали, нити су наређивали нити су чинили злочине и никада ниједно наређење нисам добио које на било који начин усмерава да се чини нешто нечовечно према цивилима на простору Косова и Метохије.

Напротив, у свакој одлуци, у сваком наређењу је стајало да се поступа хумано, у складу са обичајима ратовања. То је истина коју желим да саопштим на овом месту - рекао је генерал Диковић и поручио родитељима и рођацима отетих војника цивила и полицајаца да буду истрајни као и да имају подршку своје војске али и да се нада да заједнички можемо доћи до пуне истине.

Генерал Диковић, који се заложио да све жртве, независно чије су, морају добити правду, јер "све мајке једнако плачу", Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, "због борбе коју воде с пуно снаге, за истину о косметским жртвама", уручио је Грб Војске Србије уз обећање да ће Војска Србије увек бити уз њих.

Председник Удружења Симо Спасић, захваљујући генералу што се одазвао позиву да посети Спомен собу, провео је госта кроз поставку и информисао га о активностина удружења  на регулисању статуса породица цивилних жртава и постављања споменика свим жртвама са Косова и Метохије.

Он је истакао да је Спомен соба "Косметске жртве" отворила очи многим државницима Србије, Европске уније и целог света.

- Да то нисмо урадили учинили би велики грех и не би се знао макар приближан број киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца од стране албанских злочинаца и НАТО агресора - рекао је Спасић и подсетио да су у спомен соби жртве од Кошара до Хоргоша.

Он је истакао да је народ на Косову и Метохији и у најтежим данима, баш као и данас, уживао велику подршку своје Војске и да су грађани увек гајили велико поштовање према припадницима војске.

Спасић је апеловао да се медији активније укључе у решавање проблема киднапованих и несталих као и у саопштавање истине о злочинима над Србима на Косову и Метохији.

Снежана Марковић Здравковић, заступница Удружења рекла је да је прошло већ 20 година бола и туге.

- Мени су киднаповали и убили оца и киднаповали брата, жртве никада нећемо заборавити и увек ћемо се за њих борити - рекла је Снежана Марковић Здравковић.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији уручило је захвалницу "Памтићемо косметске жртве" генералу Љубиши Диковићу, који је, како су истакли, са својом војском, њиховим очевима, браћом и синовима, бранио свету српску земљу Косово и Метохију. Захвалницу је уручила мајка која је изгубила двојицу синова Слободанка Крстић.

На изложеним фотографијама у Спомен соби "Косметске жртве", представљено је више од 2.500 киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца Срба, Рома, Горанаца, а на 26 фотографија су и Албанци који су радили при полицији.