Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.12.2017.

Домаћа технологија у служби безбедносних снага



Министар одбране Александар Вулин и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовали су данас презентацији нових модела савременог стрељачког наоружања домаће производње у бази Специјалне антитерористичке јединице. 

 Након приказа, министар Вулин захвалио је потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Стефановићу на разумевању за чињеницу да је наша одбрамбена индустрија у стању да покаже и испуни све оне високе критеријуме које од ње може да захтева наша и свака друга полиција на свету.

 - Одбрамбена индустрија Србије је увек ту да на првом месту домаћом памећу, домаћим знањем, домаћом технологијом снабде све наше безбедносне снаге. Безбедносне структуре у овој земљи се не деле на војску и полицију, јер сви они раде потпуно исти посао и зато морају бити опремљени на истоветан начин, наравно у складу са потребама њиховог конкретног посла. И наравно да морају бити поштовани и чувани на истоветан начин. Одбрамбена индустрија Србије је још један од доказа зашто је политика војне неутралности добра и исправна, јер кад сте војно неутрални, када сами одлучујете о себи и својој индустрији, онда можете да производите овакве ствари, онда сте у стању да своју памет сачувате за себе и онда сте у стању да по најнижим могућим ценама наоружавате своју војску и своју полицију, а у складу са највишим могућим критеријумима и највишим могућим стандардима. Тако ћемо наставити да се понашамо. Верујем да су производи одбрамбене индустрије Србије довољно добри и за нашу војску и нашу полицију и да ћемо и на тај начин побољшати и свакодневни живот сваког нашег војника и сваког нашег полицајца. Када добије нову опрему он лакше и боље ради свој посао, а свако од нас је сигурнији и безбеднији. Сваки динар који улажете у војску и полицију уложили сте у стандард и живот сваког становника – истакао је министар Вулин додајући да што су наша војска и полиција боље опремљене, то ће наш живот бити лакши.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је задовољство данашњом презентацијом коју је организовала наменска индустрија за припаднике полиције, која је била прилика да се сагледају могућности домаћег наоружања. У наредним данима, такође, припадници МУП-а моћи ће да тестирају нови аутомат, аутоматску пушку и нови пиштољ који је развила „Застава оружје“ у оквиру наменске индустрије наше земље.

 - Није само у питању оружје. Ту су у питању и други пратећи елементи, од оптике и „Аimpoint“ који су домаћи производи. Дакле, имамо могућност да видимо шта је то што домаћа индустрија може да понуди полицији. Ми хоћемо да заменимо један део старог наоружања који припадници полиције носе већ годинама и да фактички тиме наши полицајци буду боље заштићени и ефикаснији у извршењу својих редовних задатака. То је и једна ствар која је добра за нашу земљу, али добра и за припаднике Полиције за напредак наше индустрије – нагласио је министар Стефановић захваливши министру Вулину и челницима наменске индустрије који су увек спремни да омогуће да се Полиција једнако добро наоружава као и Војска.

Он је, такође, изразио очекивање да ће полиција у наредном периоду моћи да рачуна на још ближу сарадњу кроз набавку заштитне опреме за припаднике МУП-а, напомињући да му је жеља да полицајци користе производе домаће индустрије. Он је подсетио да МУП већ користи „лазара“ и „милоша“, али и модернизована возила „БОВ“ који су рађени у сарадњи са СДПР-ом, чиме корист остварује и земља, јер се користе производи домаће памети и индустрије, и тиме штедимо за нашу земљу, а полицајци добијају оно што им је потребно. 

Током данашњег приказа припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), београдског Одреда Жандармерије, Полицијске бригаде и интервентних јединица полиције гађали су из пиштоља ЕЗ 9 и ЕЗ 9 компакт, калибра 9 мм, затим аутоматских пушака М05 Е1 и М05 Е3, калибра 7,62 мм, опремљених механичким и оптичким нишанима и подесвим кундаком, и аутомата М05 Ц1, калибра 7,62 мм, са преклопним кундаком и рефлексним нишаном. Реч је о усавршеним моделима стрељачког наоружања у чијој изради су учествовали домаћи произвођачи наменске индустрије „Застава оружје“ из Крагујевца, „Телеоптик“ из Земуна и „Прва петолетка“ из Трстеника.

Презентацији су присуствовали и директор полиције Владимир Ребић, командант Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) пуковник Спасоје Вулевић, као и начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор Бојан Зрнић, а карактеристике наоружања које су данас тестирали припадници САЈ министрима Вулину и Стефановићу представио је директор крагујевачке фабрике „Застава оружје“ Милојко Брзаковић.