Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.12.2017.

Решавање стамбених питања припадника снага безбедности



Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас првом састанку владине Комисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности.
 
Састанку, на којем су учествовали и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, присуствовао је и председник Републике Србије Александар Вучић.
 
Током данашњег састанка било је речи о начину финансирања, решавању имовинско-правних проблема и одређивању одговарајућих локација за изградњу станова за потребе припадника сектора безбедности - Војске Србије, полиције и Безбедносно-информативне агенције.

 
У обраћању након састанка, председник Вучић је истакао да је реч о доброј идеји из претходног периода која због неуређених јавних финансија и високог јавног дуга који су захтевали мере фискалне консолидације није могла да буде реализована раније, јер је, како је додао, потребно релативно значајно државно учешће, али зато су сада створени услови за улазак у велики пројекат државне станоградње.
 
- Сав посао ће обављати владина Комисија за државну станоградњу и ја сам уверен да ће Ана то да у потпуности, на најбољи начин, спроведе у дело. Наша идеја је да у неколико ствари поправимо животни стандард грађанима Србије, пре свега војницима, полицајцима, припадницима БИА, чуварима затвора, људима који раде тежак посао за нашу државу, посао због којег сви можемо и сви имамо право да се осећамо безбедно, а који имају невелика примања и који тешко себи могу да приуште, посебно уколико су млади и уколико граде своје породице, решавање стамбеног проблема дугорочно. Њихове плате нису биле велике да би могли то да направе и оне ће се повећавати, нема никакве сумње, али овим пројектом смо желели да им омогућимо бољи и другачији живот, сигурнију сутрашњицу и могућност за прилику да планирају своје породице и да можемо да рачунамо на бољитак у будућности – нагласио је председник Вучић.
 
Он је подсетио да само полиција има до 20 хиљада људи који немају решено стамбено питање, војска око 14 хиљада, а БИА 1.500 припадника у том статусу.
 
- Наша идеја је да се гради на локацијама у више градова, зато су на састанку били и градоначелници Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Краљева, Врања. Врање, иначе има најбољу попуну на југу Србије, значајно бољу него на северу Србије и подразумева се да је важно да у тим крајевима покажемо велику захвалност нашим људима који су спремни да бране отаџбину, који су спремни да бране нашу земљу и који улажу много труда и рада. Наш циљ је да, то ће бити под одређеним правилима за које сам рекао да ће их Влада дефинисати, да ако школујемо, а улагаћемо све више новца у наше војнике, полицајце и безбедносне структуре, наш циљ је да остану у војсци и полицији. Ако ми кроз Војну гимназију правимо мајсторе за поправке тенкова у ТРЗ Чачак, а они који чим заврше Војну гимназију, коју смо ми платили, оду код приватника који ће да плати већу плату него што ми можемо, онда смо ми у тешкој ситуацији. Ми морамо негде у неким сферама тржишно да се боримо, али морамо негде своју земљу да заштитимо. што значи да ако имамо добре пилоте на миговима 29, а то нам је потребно све више, добре хеликоптерске пилоте, добре стручњаке у ВТИ где су нам потребни инжењери, а имају мале плате, да их не би узеле друге компаније, ако хоћете да учествујете у овоме, Влада ће одредити да 10 година тај стан или стамбени простор не може да буде на тржишту некретнина, или 15 година не можете да напуштате службу јер ћете добити нешто под апсолутно најповољнијим условима – истакао је председник Вучић.
 
Према његовим речима, под таквим условима, у просеку, за стан од 60 метара квадратних по цени од просечно 500 евра по метру квадратном, уз кредит на 30 година, месечна рата би износила око 126 евра.
 
- Та градња мора да буде добра градња, да се поштују сва правила енергетске ефикасности, биће на врло добрим локацијама у нашим градовима, не у најужем центру града, али на врло пристојним локацијама, и то је оно што смо ми данас разговарали. Мислим да ће ово допринети расту БДП Србије на значајан начин и мислим да Влада, ако то заврши до 15. јануара, да онда можемо већ на пролеће да бацимо прву лопату бетона и да видимо како ће то да изгледа – закључио је председник Вучић.
 
Како је истакла председница Владе Ана Брнабић, реч је о иницијативи председника Републике коју је Влада преузела на себе да имплементира.
 
- Ја поздрављам ову иницијативу, мислим да је важна из неколико разлога. Прво, ми реално живимо у јако комплексним временима, безбедносно комплексним временима и важно је да јачамо наше снаге безбедности, да се они осећају као да их држава цени, због чега смо и повећали и њима плате 10 одсто ове године и одлучили да дамо и једнократне бонусе од 10 хиљада динара до краја године. Сви треба да разумемо колико тешким и опасним послом се ти људи баве, зато што добијамо све више, од разних синдиката упите о томе да ли ће и они добити једнократне бонусе, али 10 хиљада динара је нешто чиме смо желели да кажемо још једном хвала снагама безбедности – нагласила је Брнабић додајући да ће се Влада трудити да то имплементира максимално ефикасно.
 
Према њеним речима, планирано је и да се до 15. јануара организује и други састанак Комисије, на коме ће се изнети да ли ће се формирати радне групе, као и моделе за четири основна елемента – начин финансирања, решавање имовинско правних проблема, одређивање локација за изградњу станова и прописи и начин остваривања права за расподелу станова и услове куповине.
 
- То су ствари које треба да утврдимо до 15. јануара и ја се надам да ћемо после тога имати још једну конференцију за новинаре да обавестимо јавност о томе шта радимо, јер не желимо да ово буде тајни пројекат и желимо да јавност буде упућена у ово што радимо. Поносни смо на ово што радимо, јер је то још један начин на који јачамо наше снаге безбедности, тиме, као што је и председник рекао, ми подстичемо БДП, дакле, на још један начин улажемо у станоградњу, инфраструктуру и наше грађевинске компаније, а то је још један начин да брзо утичемо на економски развој – нагласила је председница Владе Брнабић додајући да се овај пројекат сада ради за снаге безбедности, а Комисија има у виду да уколико тај модел буде успешан, он касније буде примењен и на категорију младих брачних парова и младе научнике.
 
Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је истакао да се за пројекат масовне станоградње за припаднике система одбране определило јер у односу на остале категорије они имају највећи проценат нерешених стамбених питања, чак у размери четири према један у односу на лекаре.
 
- Не заборавите да је тешко некога натерати да буде професионални војник са платом од око 42 хиљаде динара, која са свим додацима буде око 50 хиљада динара – нагласио је председник Вучић.
 
Говорећи о условима за куповину станова под поменутим повољностима, председник Вучић је истакао да ће они бити дужни да одређено време проведу у државној служби и да дају свој допринос напретку своје државе.
 
- Ово је наш начин да покушамо да оно у шта држава уложи, а улаже много енергије и новца и у све друго кроз школовање, да те људе сачувамо у оквиру својих најзначајнијих ресурса – истакао је председник Вучић.