Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.11.2017.

Континуирано јачање сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима



Министар одбране Александар Вулин, који борави у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима, састао се данас у Абу Дабију са државним министром за одбрану Уједињених Арапских Емирата, Мухамедом Ахмедом Ал Бавариди Ал Фаласијем.

На састанку се разговарало о плановима за унапређење сарадње у области одбране, даљем развијању и интензивирању војноекономске и научнотехничке сарадње, док је приликом  састанка са начелником Генералштаба Оружаних снага УАЕ генерал-потпуковником Хамадом Мохамедом Тани Ал Румаитијем и командантом Копнене војске Оружаних снага те земље генерал-мајором Салехом Мохамедом Салех Ал Америјем било речи и о могућностима за реализацију заједничких обука и вежби.
 
Након састанака, у изјави за медије, министар Вулин је нагласио да министарства одбране Уједињених Арапских Емирата и Републике Србије последњих година сарађују веома плодно те да се данас разговарало о потреби за потписивањем конкретних споразума који ће омогућити да се већи број припадника војске УАЕ обучава у Србији, „на нашој Војној академији, на одговарајућим курсевима, али исто тако да им се ставе на располагање одређени медицински капацитети које поседујемо, где би могли не само да лече своје припаднике већ и да уче од нас како да своје знање подигну на виши ниво.“
 
-Непосредни однос и лични однос који имају наш председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и шеик Мухамед Бин Зајед је свакако значајно допринео да се у УАЕ отвори простор за одбрамбену индустрију Србије и да се отвори могућност да снабдевамо војску УАЕ бројним производима који су продукт наше памети и нашег знања. И док смо разговарали и са министром одбране и са начелником Генералштаба могли смо са поносом и задовољством да кажемо да се наша војска изузетно цени и да се уопште о Србији овде говори веома добро.

Министар Вулин је истакао да су УАЕ веома заинтересовани за тестирање самоходне хаубице „НОРА Б-52“, калибра 155 мм, које је планирано сутра на артиљеријском полигону.
 
- То је један од најбољих производа одбрамбене индустрије Србије и свакако нешто са чиме на светском тржишту изазивамо велику пажњу. Сутра ћемо показати нашим домаћинима како НОРА дејствује, показаћемо каква је њена прецизност, каква је њена брзина, какве су њене технолошке иновације које су урадили наши стручњаци и заиста се надам да ћемо још једном моћи да покажемо свима шта српска памет и српско знање може да понуди свету.
 
Одговарајући на питање новинара о односима УАЕ и Србије, министар Вулин је рекао да смо веома склони да нације које нам нису географски близу одмах ставимо негде са стране и не размишљамо о њима као о потенцијалним партнерима.
 
- Дошло је једно ново руководство Републике Србије и на првом месту лични однос председника Александра Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа. Након њихових разговора и почетка међусобне сарадње, наше две земље су почеле много више да раде. Овде заиста Србија има отворена врата на сваком кораку и овде се о личном односу председника Србије и шеика Мухамеда Бин Заједа зна и сматра се да је Србија једна изузенто пријатељска земља. То вам је доказ како су политичари у стању да отворе врата привреди и свима онима који треба и могу да искористе оно што је Александар Вучић урадио својим непосредним односом са шеиком Бин Заједом.
 
Министар Александар Вулин и делегација Министарства одбране и Војске Србије обишли су данас Војни меморијални центар у Абу Дабију, а сутра ће присуствовати тестирању самоходне хаубице „НОРА Б-52“ на артиљеријском полигону.