Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
14.11.2017.

Промоција књиге „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси”



Књига „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси” генерала у пензији проф. др Бранка Крге представљена је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије.
 
Промоцији су присуствовали државни секретар у министарству одбране Александар Живковић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни љубитељи књиге.
 
На промоцији су, поред аутора, говорили рецензенти академик генерал у пензији проф. др Синиша Боровић и проф. др Андреја Савић, као и генерал у пензији проф. др Радован Радиновић и уредница књиге Мирјана Сандић. Присутнима се обратио и директор Медија центра „Одбрана“ пуковнк Стевица С. Карапанџин који је нагласио да је „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси” изузетно значајно дело које ће стићи до свих релеватних и битних места у систему одбране.
 
Говорећи о књиги, аутор је истакао да сви који су се бавили писањем оваквих или сличних радова знају да то не би могло да буде реализовано без шире подршке.
 
- Књига је резултат мојих дугогодишњих расправа са колегама из Војске и са колегама с Факултета за дипломатију и безбедност и они свакако имају заслугу за одређене формулације које су овде изнете. Драго ми је што су сви данас, анализирајући теоријске основе, изнели да се залажем за утемељење националне стратегије. Када бисмо имали националну стратегију знатно би лакше било доношење политичких одлука по разним основама. Ја сам у старту имао визију да је национална безбедност најнеопходнији ниво безбедности од кога зависе појединачна безбедност, корпоративна, регионална и међународна. Немогуће је да држава партиципира у било каквим облицима безбедности ако национална безбедност није уређена на ваљан начин, рекао је генерал Крга.  
 
Политика националне безбедности један је од суштинских атрибута модерне државе. Књига проф. др Бранка Крге настала је због унапређења стратегијског промишљања и безбедносне културе и представља критички осврт на теоријске поставке и практичну реализацију постојеће Стратегије националне безбедности Републике Србије.
 
Према речима аутора, свака одговорна држава посвећује велику пажњу изградњи националне безбедности, што је један од основних услова опстанка и развоја друштва и државе. У надлежним институцијама Републике Србије предузимају се мере у складу са околностима и могућностима, али имајући у виду да се облици угрожавања мењају, систем безбедности неопходно је прилагођавати тако да буде способан да реагује.
 
За стварање безбедног окружења проф. др Бранко Крга, кроз низ конкретних сугестија, предлаже како би требало побољшати постојећу Стратегију националне безбедности Републике Србије и делатности које из ње произлазе.