Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.11.2017.

Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас привредно друштво „Прва искра – наменска производња“ у Баричу. Након састанка са руководством и представницима синдиката те компаније, министар Вулин обишао је обновљене и реконструисане производне погоне тог привредног друштва.
 
Том приликом, министар Вулин је истакао да је „Прва искра“ у Баричу један од примера зашто је одбрамбена индустрија Србије толико важна влади Републике Србије, зашто је толико важна читавом нашем друштву и, наравно, Војсци Србије.
 
- Улагањем у нове производне капацитете од милион и петсто хиљада евра, „Прва искра“ Барич је обезбедила да ће јој годишњи промет порасти за читавих два милиона евра годишње и да ће моћи да запосли и нове раднике. Ове године одбрамбена индустрија Србије и СДПР су већ до сада уговорили 405 милиона америчких долара вредности новог извоза, а старих и већ договорених послова имају у вредности од читавих 687 милиона долара. Одбрамбена индустрија Србије је важан део наше привреде, баш као што је и важан део Војске Србије. Захваљујући оваквој политици и захваљујући политици коју је водио председник Вучић још као председник Владе, када је први препознао значај и важност одбрамбене индустрије Србије, обезбедио државни новац да се уложи у одбрамбену индустрију Србије, можемо да кажемо да имамо грану привреде која постаје све значајнија и све важнија и која доноси све већа средства. Али не доноси само средства, доноси и нове технологије, а самим тим и запошљава оне који су најобразованији и најмлађи, оне који су нам свакако и најпотребнији – нагласио је министар Вулин.
 
Војска Србије, према његовим речима, као један од својих приоритета има развој одбрамбене индустрије Србије, јер захваљујући њеном постојању и њеном раду ми можемо да имамо одбрамбене системе, можемо да имамо оружје, можемо да имамо експлозиве и све оно што нам је потребно по приоритету и по најнижим могућим ценама и на тај начин смо у стању да опремамо нашу војску са далеко мање новца него што то може да уради било ко.
 
- Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и њену важност и никако неће напустити власништво у одбрамбеној индустрији Србије. Закон који ћемо донети омогућиће да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе нам тржиште и технологију, али контролу над одбрамбеном индустријом Србије задржаће Влада Републике Србије из простог разлога што је ово стратешка грана и нешто што је бескрајно важно и за новац али и важно Војсци Србије – закључио је министар Вулин.
 
Након обиласка, директор „Прве искре“ Станоје Биочанин истакао је да је, после дужег времена, та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.
 
- Компанија је захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила тиме, сав тај профит уложила у обнову капацитета и фабрика је сада потпуно зановила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу – нагласио је директор Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.
 
Током данашње посете фабрици у Баричу, министар Вулин обишао је Сушницу бризантних експлозива, погон за Сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива.