Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.10.2017.

Састанак министра одбране са заменицом генералног секретара НАТО



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер.

Током разговора министар Вулин је нагласио да је Република Србија опредељена да води балансирану политику одбране и зато сарађује и са Истоком и са Западом.
 
- Непрестано радимо на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима и спољнополитичким приоритетима, рекао је министар одбране и захвалио Роуз Готемилер на њеном личном доприносу унапређењу сарадње под окриљем Партнерства за мир и разумевању позиције Републике Србије.
 
Министар Вулин је нагласио да Србија жели да буде поуздан, предвидив и озбиљан партнер свих актера на међународној политичко-безбедносној сцени који су заинтересовани да продубљују односе на основама међусобног уважавања, остваривања обостраних интереса и унапређења регионалне и глобалне безбедности. Он је оценио да учешће на активностима под окриљем Партнерства за мир за Републику Србију представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз поштовање политике војне неутралности.
 
Министар одбране је истакао да је КФОР једини партнер Војсци Србије у обезбеђењу административне линије и једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије, као и заштите нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа. Свако решење дијалога Београда и Приштине мора да буде у складу са Уставом, Резолуцијом СБ УН 1244, Војнотехничким споразумом и осталим документима којима су утврђени канали комуникације и процедуре на терену, закључио је министар Вулин.