Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.09.2017.

Република Србија чува и брине о деци




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас предаји школске опреме коју донира амбасада САД у оквиру пројекта „Подршка формалном образовном систему Србије у одговору на избегличку кризу“, у Основној школи „Бранко Пешић“ у Земуну.

Предаји донације присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор САД у Србији Кајл Скот, директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Лот, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић, комесар за избеглице Владимир Цуцић као и директор Основне школе „Бранко Пешић“ Ненад Ћирић.

У оквиру наведеног пројекта, који спроводи Дански савет за избеглице, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја,Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и UNICEF-ом дониране су две паметне табле, два пројектора и шест лаптопова. Осим тога, 130 деце избеглица и локалне деце уписаних у школу “Бранко Пешић” добило је школске торбе.

Министар Вулин је нагласио да се на територији Републике Србије налази нешто мање од 4.000 миграната и највећи део њих је збринут у нашем систему, сви су медицински збринути, нахрањени, смештени у цивилизованим условима, о њима се води рачуна баш као што се води рачуна и о њиховој деци.

- У нашем просветном систему негде око 400 деце миграната учи да пише, да рачуна, учи да живи баш овде у Србији, иако највећи део њихових родитеља није поднео захтев за азил ми смо свеједно допустили деци да док се налазе на нашем простору, на нашој територији могу да уче и могу да се припремају за будући живот. Сва та деца су медицински збринута, вакцинисана, здрава. О њима се води рачуна баш као што се води рачуна и о нашој деци. Влада Републике Србије ће наставити да се понаша одговорно према мигрантима, баш као што ће наставити да се понаша одговорно према грађанима Србије, према нашем закону, према нашој територији, рекао је министар Вулин.

Он је додао да ће држава водити рачуна о здрављу и добробити свих људи који се налазе на простору Републике Србије, без обзира да ли су наши држављани или су дошли однекуд.

- То је једини начин да буду сачувана и збринута и наша деца, баш као што чувамо и бринемо о мигрантској деци. Тако смо радили до сада, тако ћемо наставити да радимо. Захваљујем свима онима који су нам свих ових година помагали, подржавали и били уз нас и без којих ништа од овога не би било могуће, поручио је министар одбране и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.  
 
Министар Ђорђевић такође је захвалио свима који су много учинили за школарце и поручио да ће Влада Србије наставити то да ради и у будућности. - А вама, деци, поручујем да уживате у животу, јер живот је пред вама, рекао је министар Ђорђевић.

Према речима амбасадора Скота, у овој земљи се деценијама примећује да је школа најважнији део интеграције миграната у Србији.

- Помоћу школовања они пређу процес интеграције. Школа је најважнији и први корак за ову децу. Они су прошли тешка времена, оставили своју домовину, путовали далеко, стигли до Србије која за већину породица није била крајња дестинација. Ми смо захвални Србији за своје гостопримство које одувек показује према мигрантима, али и Влади Србије за корак којим су омогућили овој деци да похађају школу. Захваљујући томе, многи ће вероватно и одлучити да остану у Србији, рекао је амбасадор Скот.

Комесар за избеглице је поручио да је много срећан што Србија има овакву децу и изразио наду да ће бар неко од њих пожелети да остане у нашој земљи. Он је додао да школа и основно образовање представљају добар и значајан део живота и да сва деца треба да памте то животно доба – и професоре и другаре из школских клупа али и Србију.

Основна школа „Бранко Пешић” је школа која је уписала највећи број деце избеглица у школској 2015/2016. години, тачније, 70 деце избеглица је похађало наставу, а у школској 2017/2018 уписано је 47 деце избеглица/миграната, углавном деце без пратње.