Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.09.2017.

Премијерка и министар одбране у посети предузећу "Милан Благојевић" Лучани




Председница Владе  Републике Србије Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин данас су посетили  предузеће "Милан Благојевић - наменска" а. д. Лучани, где су обишли радове на изградњи производног објекта за континуалну нитрацију целулозе и заштитног  бедема у индустријској зони.

О току радова и значају прозводног погона за континуалну нитрацију целулозе за то предузеће одбрамбене индустрије, информисао их је директор Радош Миловановић, који је подсетио да је реч о инвестицији за коју је новац обезбедила Влада Републике Србије.

Производни објекат за континуалну нитрацију целулозе, чија је изградња започела у јануару, а завршетак радова планиран је у децембру, увешће нову технологију која ће обезбедити диригован управљачки процес, унапредиће безбедност и омогућити бољи квалитет и дупло повећање капацитета али и упослити нових 50 радника.  Његово пуштање у рад планирано је за мај наредне године.

Након тога, премијерка Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин, обишли су хитне радове на санацији заштитних водних објеката на Лучанском насипу.

Директор Јавног водопривредног предузећа "Србијаводе" Горан Пузовић, информисао их је да је изградња заштитног бедема у завршној фази.
 
- Објекат се састоји од насипа дугог 1830 метара, бетонског зида дужине 770 метара, црпне станице капацитета 7.5 кубика у секунди и хидротехничког тунела дугог 150 метара. За тај објекат Влада Републике Србије је издвојила 220 милиона динара, а ово је прва фаза заштите Лучана од великих вода.

Министар одбране Александар Вулин истакао је да су Влада и Председник Републике Србије поклањали велику пажњу Лучанима, не само због наменске индустрије, ма колико она била важна, већ и због људи који овде живе и због права сваког човека који живи у  Србији да буде чуван, заштићен и и да му његова држава помогне.

- Свакако је овде и наменска индустрија "Милан Благојевић" помогла. Министарство одбране је,  са руководством те фабрике, определило значајна новчана средства од којих смо купили две црпне пумпе, које ће помоћи у решавању проблема неких будућих поплава, да их не би било, рекао је министар Вулин и подсетио да је важно, када говоримо о "Милану Благојевићу" рећи да та фабрика користи време, када су наши производи заиста тражени на светском тржишту, да тај новац уложи у нову технологију, нову производњу, запошљавање и освајање нових производа који нас припремају за неко будуће време.

Он је истакао да се тако понаша српска наменска индустрија и зато је помоћ од 49 милиона евра, коју је обезбедила Влада Републике Србије, отишла у праве руке и веома се води рачуна о томе на који начин се троши, па резултати не могу да буду лоши.

Председница Владе Ана Брнабић изразила је задовољство оним што је видела данас обилазећи Чачак, Гучу и Лучане и истакла да се поготову радује новим запошљавањима младих људи, а да је Влада Републике Србије опредељена да обрати пажњу на породичне компаније, које се шире и запошљавају нове људе.

Говорећи о наменској индустрији она је истакла да је њен значај за нашу земљу веома велики и да представља велики потенцијал Србије.

- Драго ми је да видим да се у Лучанима ствари одвијају набоље и драго ми је да смо на овом бедему  Ми смо, осим 70 милиона динара, као Влада, пре две недеље, одвојили још додатних милијарду динара за генерално чишћење канала, прављење насипа и то је оно што можемо да урадимо да би унапредили безбедност људи у Србији и то је нешто што остаје будућим генерацијама и што обезбеђује да људи остају да живе у својим кућама, а да,  када имају фабрике и нешто  производе, да им то све не однесу поплаве, рекла је премијерка и додала да је то важно и за дизање нашег бруто друштвеног производа и уклапа се у наш циљ да видимо шта можемо да урадимо са добрим стањем у буџету а да то може показати брзе ефекте.