Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.09.2017.

Одржана Шеста седница Одбора за одбрану и унутрашње послове




У Дому Народне скупштине данас је одржана Шеста седница Одбора за одбрану и унутрашње послове са једном тачком дневног реда –  разматрање информација о раду Министарства одбране за периоде октобар-децембар 2016. године и јануар-март и април-јун 2017. године.
 
Министар одбране Александар Вулин изложио је информације о раду Министарства одбране и Војске Србије за наведени период и истакао да се та институција у извештају посебно бавила израдом стратегијско-доктринарних докумената јер из њих све произилази.
 
- Од тих докумената зависи какве ћемо одговоре дати, како ћемо планирати нашу одбрану, какав ћемо буџет правити, каква ће бити организација војске у односу на оно што предвидимо у изради стратегијско-доктринарних докумената, рекао је министар одбране.

Министар Вулин је говорио и о значају Војске Србије када је реч о европским  интеграцијама,  о спровођењу Националног акционог плана Резолуције 1325, као и о међународној војној сарадњи и учешћу Војске Србије у мултинационалним операцијама у свету.
 
Такође, он је  истакао да финансирање система одбране функционише у складу с планом и напоменуо да је 2016. године остварен утрошак буџета од 99,08 одсто. Вулин је говорио и о људским и материјалним ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије, о војном здравству и одбрамбеној индустрији која је, према речима министра одбране, веома значајна за развој земље те истакао да је Влада Србије први пут издвојила средства за помоћ у висини од 49 милиона евра.
 
Министар је рекао да је апсолутно за повећање плата у Војсци Србије, али не линеарно. Он је истакао да се лично залаже да се на првом месту плата повећа подофицирима и војницима.
 
- Радимо на томе да повећамо дохотке, да решавамо проблеме стамбеног збрињавања и да повећамо привилегован однос у друштву према припадницима Војске Србије и њихових породица, нагласио је Вулин.

Министар одбране је изјавио и да ће МиГ-ови из Русије стићи до краја године. Наводећи да од НАТО бомбардовања Србија нема ниједну ескадрилу МиГ-ова 29, Вулин је истакао да наша држава има потребу за њима још од 2000. године.

- МиГ-ови су били „насушна потреба“ и питам се због чега они свих ових година нису набављени. Авиони МиГ-29 стижу до краја године ремонтовани и офарбани, истакао је Вулин.
 
Седници су присуствовали и државни секретари у Министарству одбране Александар Живковић и Бојан Јоцић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за буџет и финансије Радмила Јагодић, в.д. секретара Министарства одбране Зоран Лазић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране Министарства одбране капетан бојног брода Милан Коњиковац, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Душко Жарковић и начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране бригадни генерал Миле Јелић.
 
Одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио је на данашњој седници извештаје о раду Министарства одбране за наведене периоде.