Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.08.2017.

Сусрет министара одбране Србије и Мађарске



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране  Мађарске Иштваном Шимичким у Градској кући у Суботици. Двојица министара разговарала су о сарадњи у области одбране, мигрантској кризи и о заједничкој борби против тероризма.

После састанка министар Вулин је захвалио свом мађарском колеги на срдачном и искреном односу који Влада Мађарске има према Републици Србији.

- Односи наших народа дуго, дуго у историји нису били на овако високом нивоу. Чак и лични односи председника Републике Србије и председника Владе Мађарске, господина Вучића и господина Орбана, су нешто што значајно доприноси односима и наших влада и наших народа. Наше  војске имају изузетну сарадњу, а посебно и наше обавештајне службе када је у питању борба против илегалних миграција и када је у питању борба против тероризма. Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на своје суседе. А борба против тероризма је један од наших безбедносних приоритета. И за нас је свеједно коме то терористи прете - да ли је то Србија или било која друга земља. За нас су они подједнако непријатељи, нагласио је Вулин.
Сусрет министара одбране Србије и Мађарске
Министар одбране је истакао да ће у септембру Војска Србије и Војска Мађарске имати две заједничке вежбе на нашој територији и изразио је наду да ће му се и министар придружити у заједничком посматрању. Такође, Вулин се захвалио и Влади Мађарске на томе што су њени војници и даље присутни у великом броју у саставу КФОР-овог контингента на Косову и Метохији.

– За нас је смањивање КФОР-а на Косову и Метохији неприхватљиво, као и укидање мисије и захвални смо што Мађарска има 373 војника у саставу овог контигента, додао је Вулин.

Вулин се посебно осврнуо на актуелне дипломатске напоре Србије:

- Ми се такође надамо да ће Влада Мађарске подржати наш став да Космету нема места ни у UNESCO-у, а ни у Интерполу. Захваљујем се такође Влади Мађарске када су у питању мировне мисије где заједно наступамо и где ћемо наставити да сарађујемо. Наша сарадња у области војног образовања, у области различитих обука, само ће наставити да расте и ја сам сигуран да ће наши народи имати осећај добрих суседа, добре сарадње.

Министар Вулин је истакао да смо поносни на мађарску мањину у Србији, на то како се развија, колико воле своју земљу, колико воле Мађарску и рекао:

- Ми смо поносни што можемо да кажемо да на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима и што су заиста прави мост између Србије и Мађарске. Баш као што сам сигуран да и мој колега тако мисли о српској мањини у Мађарској.

Министар одбране Републике Мађарске Иштван Шимичко честитао је министру Вулину на именовању и пожелео много успеха у будућности. Говорећи о одржаном састанку он је истакао да су се у разговору дотакли више важних питања билатералне сарадње. Поред конкретних питања везаних за војну сарадњу разговарали су и о миграционој кризи, и он је истакао да је Србија прихватила велики терет везан за мигрантску кризу. Сложили су се да морају што више сарађивати како би обезбедили безбедност својим грађанима.

- Разговарали смо о историји и о будућности. И ми смо се сложили да је наша заједничка будућност само у обостраној сарадњи. И српска и мађарска влада су апсолутно привржене тим циљевима, а мађарска мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су апсолутно заједнички именитељ који јачају сарадњу наше две земље.

Мађарски министар Шимичко позвао је министра Вулина да званично посети Будимпешти крајем ове године.