Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.07.2017.

Годину дана ангажовања Заједничких снага Војске и полиције



Министар одбране Александар Вулин обишао је, са начелником Генералштаба ВС генералом Љубишом Диковићем, државним секретаром Александром Живковићем, командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем и генералом полиције Миленком Божовићем, начелником Управе граничне полиције припаднике Заједничких снага војске и полиције на граници према Бугарској. Обилазећи гранични прелаз Вршку чуку министар Вулин је рекао:
мод
- Пре годину дана председник владе Александар Вучић наредио је формирање Заједничких снага војске и МУП да бисмо контролисали мигрантско кретање, покушаје илегалног уласка на нашу територију. Припадници војске и полиције учинили су огромне напоре да би извршили добијене задатке. После годину дана здруженог рада 20.167 миграната је спречено у покушају да пређу на нашу територију, од којих је највећи број, 10.220 дошао из Македоније, из Бугарске 9.801 и 146 илегалних миграната је било из Црне Горе. Припадници војске и полиције су се борили против кријумчара и захваљујући њиховом раду ухапшено је и процесуирано 147 лица за покушај кријумчарења 1.993 лица, 1.330 лица је пронађено у дубини наше територије. Највећи број њих, око 1.300, после проверавања је упућено у наш прихватни камп у Прешево. Захваљујући њиховом раду на територији Републике Србије данас је 5.071 лице, а 20.167 нису прешла нашу границу. Замислите да није било рада припадника војске и полиције. Сваки пут када помислимо да нам је улагање у војску и полицију превише и када помислимо да је прескупо имати своју војску, да је прескупо имати добро опремљену и обучену полицију, размислите колико би нас коштало да је сада на територији Србије 20.167 илегалних миграната. Захваљујући њиховом раду има их 5.071, захваљујући њиховом раду Република Србија, као ни једна друга земља на мигрантској рути контролише у потпуности процес кретања. Више од 90 одсто миграната налази се у нашим прихватним центрима и захваљујући раду припадника војске и полиције можемо да кажемо да контролишемо ситуацију на свом терену. Захваљујући њиховом огромном ентузијазму од највиших старешина до војника и полицајаца, урађено је и више него што су закон и правила службе захтевали. Сви су радили за своју Србију, сви су радили више него што ми можемо да платимо. Зато морају да осете побољшање стандарда, њихове породице морају да осете да ценимо њихов рад. Да није било њиховог рада, ентузијазма и пожртвовања, не бисмо могли да кажемо да је ситуација у Србији мирна и стабилна и да контролишемо мигрантску кризу у потпуности, као ни једна друга земља. Влада Републике Србије, врховни командант Александар Вучић, војска и полиција учинили су све и чиниће све да се наш свакодневни живот ни у чему не мења, да је сваки грађанин Србије заштићен и сигуран, а наша земља мирна и стабилна. Без припадника војске и полиције то једноставно не би било могуће, рекао је министар одбране Александар Вулин.
мод
Захваљујући министру одбране на речима којима је оценио рад Заједничких снага војске и полиције на граници, начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић је рекао да припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова дисциплиновано, одговорно и савесно извршавају један за државу изузетно важан задатак, а то је заштита граница Републике Србије од илегалних прелазника, што директно доприноси заштити грађана Србије.

- Као и много пута до сада, припадници оба министарства показала су да су кадри и способни да извршавају све задатке који се тичу безбедности грађана Републике Србије.  Задовољство је видети овако оспособљене припаднике војске и полиције, услови за живот и рад су одговарајући и примерени добијеном задатку обезбеђења државне границе, рекао је генерал Диковић.
мод
Генерал полиције Миленко Божовић, начелник Управе граничне полиције, истакао је да већ годину дана припадници војске и полиције испољавају јединство државних органа у извршавању задатака у обезбеђењу државне границе, у интересу свих грађана Србије.