Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.07.2017.

Дочек учесника вежбе „Saber Guardian 17”



Дочек припадника Балканских војномедицинских снага, који су од 11. до 17. јула,  у Румунији, учествовали на вежби „Saber Guardian 17 - Mascal”, организован је данас на аеродрому „Никола Тесла“.
 
Транспортним авионом Оружаних снага САД на аеродром су, осим припадника Управе за Војно здравство Министарства одбране, слетели и они из оружаних снага Црне Горе, Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине.
 
Учеснике вежбе дочекали су в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстад, заступник начелника Управе за Војно здравство, пуковник Угљеша Јовичић, представници амбасаде САД у Београду и земаља учесница вежбе.
 
Оцењујући учешће припадника Министарства одбране веома успешним, командант Балканских војномедицинских снага потпуковник др Жарко Мићовић истакао је да је, према усвојеном концепту, у прве три године Србија водећа нација пројекта.
 
- Циљ нашег учешћа је био достизање интероперабилности у пружању медицинске помоћи при масовном повређивању, а такође и достизање иницијалне оперативне способности која је била оцењивана од стране НАТО експерата из Будимпеште - рекао је потпуковник Мићовић и појаснио да "снаге" чини модуларна мултинационална медицинска јединица, састављена од шест нација, успостављена да би пружала помоћ у случајевима природних непогода у региону.
 
Он је додао да је учешће представника Министарства одбране и Војске Србије било веома запажено и да су припадници показали врло висок степен стручног знања али и блискости са колегама из других војски, тако да су веома успешно извршавали све постављене задатке.

Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке, која је уз Сједињене Америчке Државе, спонзорска нација пројекта, честитао је свим учесницима вежбе на успешно извршеном задатку чији је циљ изградња заједничких способности као одговора на могуће изазове у региону.
 
Припадници Балканских војномедицинских снага, у војној авио бази „Михаил Когалницеану“ у Румунији, били су у прилици да прикажу достигнути ниво оспособљености у пружању медицинске помоћи становништву у кризним ситуацијама, који се огледа у збрињавању великог броја повређених, у веома кратком временском периоду.
 
На једној од најсложенијих вежби када је у питању медицинско збрињавање, 60 припадника Балканских војномедицинских снага, од чега 27 српских припадника, по девет из Босне и Херцеговине и Македоније, осам из Словеније и седам из Црне Горе, увежбавали су бројне радње и процедуре пружања помоћи повређенима и оболелима, заједно са припадницима Европске команде оружаних снага САД и Румуније.