Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.07.2017.

Српски ракеташи оборили све мете



Припадници 250. ракетне бригаде за ПВД Војске Србије, са колегама из Бугарске армије, успешно су данас извршили бојно гађање циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Бугарској. 


Заједничком бојном гађању припадника две војске присуствовао је председник Републике Бугарске Румен Радев, који се по доласку на полигон на обали Црног мора сусрео и са замеником команданта РВ и ПВО бригадним генералом Савом Миленковићем и заступником команданта 250. ракетне бригаде пуковником Миланом Поповићем, који предводе делегацију Војске Србије.

Оцењујући вежбу оценом одлично, генерал Миленковић је истакао да су у врло неповољним метео-условима, какве до сада нису искусили, припадници 250. ракетне бригаде извршили бојно гађање и успешно оборили све мете. 


- Осим провере оспособљености послуга, гађање је имало за циљ и разбијање психолошке баријере која прати доживљај лансирања код послуга. Ово гађање изводимо четврти пут а, као и претходних година, тежили смо ка томе да се састав послуга не понавља и да што више људи учествује у лансирању и лично га доживи – нагласио је генерал Миленковић. 

Говорећи о сарадњи са бугарским колегама, он је истакао да је заједнички рад био изузетан, послуге су се заједно увежбавале, заједно припремале ракете, а и све остале активности протицале су у најбољем реду. 



Сарадња са ваздухопловним снагама Републике Бугарске, започета је 2010. године, када је извршено и прво гађање на „Шабли“, а овогодишње гађање четврти је заједнички сусрет српских и бугарских ракеташа. На полигону бугарске армије на Црном мору недалеко од Варне, припадници РВ и ПВО Војске Србије успешно су изводили гађања 2010, 2011. и 2013. године.