Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.07.2017.

Сарадња обележена пријатељством и разумевањем



Министар одбране Александар Вулин данас је са амбасадорком Републике Индије Нариндер Чаухан разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране.


Сарадњу Србије и Индије обележавају пријатељство и разумевање, те је током разговора констатована обострана спремност за интензивирање политичког дијалога и развој свеукупне сарадње, будући да је посета Александра Вучића Индији, први пут на том нивоу још од 1986. године, означила почетак новог раздобља у односима две земље.

У то име, амбасадорка Чаухан уручила је Вулину лични позив индијског министра одбране да посети ту земљу.

- Индија је данас једна од земаља са најбрже растућом економијом, па Србија то треба да искористи за веће присуство на индијском тржишту, што се односи и на сарадњу одбрамбених индустрија, рекао је Вулин и изнео уверење да ће недавно покренуте иницијативе српских предузећа о сарадњи у трансферу технологија са индијским компанијама, подићи у ту област на виши ниво.

У протеклом периоду сарадња у области одбране није била на нивоу општих политичких односа, сагласили су се министар одбране и амбасадорка и закључили да ће то бити заједнички задатак за наредни период. Простор за унапређење сарадње постоји у областима војноекономске, војномедицинске и војнообразовне сарадње, а индијска страна је посебно заинтересована за курсеве у Центру АБХО у Крушевцу, предложена је размена посета центара за мировне операције и најављена је могућност посете представника индијских високошколских установа Србији.

Министар Вулин је захвалио на подршци коју Индија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, а посебно на подршци током гласања на Генералној конференцији Унеска када се показало ко су прави и искрени пријатељи Србије, а свет јасно рекао да тзв. „Косову“ није место у тој организацији.


Србија настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије, и чини све да не дође до најављене трансформације Косовских снага безбедности у тзв. „војску Косова“, рекао је Вулин и изнео незадовољство због лоше имплементације дела Бриселског споразума који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Вулин је изнео да Србија има потписане споразуме о сарадњи у области одбране са свим земљама региона, изузев са  Албанијом,  и да као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у овом делу Европе.

На састанку је било речи и о безбедносним изазовима данашњице, тероризму и мигрантској кризи, те је министар Вулин истакао да Србија подржава акције свих страна које имају за циљ смиривање ситуације у  Сирији, уз наду да ће се поклопити интереси и заједнички напори Руске Федерације и САД у борби против „Исламске државе“.