Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.07.2017.

Висок ниво стручности приказан на вежби „Saber Guardian 17 - MASCAL“



У војној авио бази „Mihail Kogalniceanu“ у Румунији, учесници вежбе „Saber Guardian 17 - MASCAL“, међу којима се налазе и припадници Управе за војно здравство Министарства одбране, током претходних седам дана били су у прилици да прикажу достигнути ниво оспособљености у пружању медицинске помоћи становништву у кризним ситуацијама. Припадници Министарства одбране на вежби учествују као део Балканских војномедицинских снага, заједно са припадницима војног здравства из Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Црне Горе. 



Говорећи о вежби, командант Балканских војномедицинских снага потпуковник др Жарко Мићовић из Управе за војно здравство Министарства одбране Србије истакао је да су припадници Балканских војномедицинских снага учешћем у овој вежби показали да су у потпуности оспособљени и спремни за брзо реаговање у кризним ситуацијама које се огледа у збрињавању великог броја повређених, у веома кратком временском периоду. 

- Током вежбе припадници Балканских војномедицинских снага показали су висок ниво заједништва, блискости  и стручног знања што нам је у многоме помогло да лакше реализујемо све постављене задатке на вежби - истакао је потпуковник  др Мићовић и додао да Балканске војномедицинске снаге могу послужити као добар пример развијања регионалне сарадње и у другим сферама живота.



На једној од најсложенијих вежби када је у питању медицинско збрињавање, 60 припадника Балканских војномедицинских снага увежбавали су бројне радње и процедуре пружања помоћи повређенима и оболелима, заједно са припадницима Европске команде оружаних снага САД и Румуније. Све активности на прихвату великог броја повређених биле су детаљано испланиране, координиране, а „повређени“ који су пристизали у формиране лаке пољске болнице нивоа 2 изгледали су као да је у питању стварна ситуација.

Током јучерашњег приказа способности, рад припадника Балканских медицинских снага пропратили су министар одбране Румуније Адријан Цуцуиану и начелник Генералшатаба оружаних снага Румуније генерал Николае Јонел Ђука, командант Копнене војске Европске команде оружаних снага САД генерал-потпуковник Бен Хоџис и други бројни званичници земаља учесника вежбе који су били у прилици да сагледају и увере се у оспособљеност Балканских војномедицинских снага.