Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.07.2017.

Генерација Живојина Мишића за нас изборила право да одлучујемо сами о себи



Министар одбране Александар Вулин отварајући манифестацију „Мишићеви дани“ у Мионици рекао је да је генерација Живојина Мишића за нас изборила право да одлучујемо сами о себи.

- То право ниједна генерација у српском народу није хтела да да никоме, па неће ни ова. Живојин Мишић и његова генерација дали су нам Србију за коју вреди трајати. Ми смо нашој деци дали живот, а сада им дугујемо Србију у којој вреди живети, рекао је министар Вулин. Никада у историји српског народа нисмо дали погрешан одговор на питање слобода или било шта друго. Слобода. И неће нам други одређивати пријатеље. Ми ћемо. А непријатељи нас ионако одреде сами, без наше жеље и кривице. Ратове у којима је Србија крварила, били су ратови које су водили и тражили други донети овде, ратови које је Србија водила, добила је јер није имала другог избора, а не зато што је српски сељак жељан ножа и крви. Ратови које су други одредили, Србија је водила зато што је морала да опстане. Зато је Живојин Мишић велики и зато је сваки Мишић велики. Зато су сви они који данас трају сећајући их се сигурни да ни ова генерација неће одговорити погрешно на питање слобода или било шта друго. Радујем се јер знам да расте још једна генерација која неће дати да други одлучују ко су им пријатељи а ко непријатељи. Кад чујем ове дечије гласове радујем се јер знам колико живи наша Србијица, колико се усправља, колико расте, рекао је министар Вулин.


Он је рекао да уколико српском сељаку покушаш да узмеш слободу, тек онда се види да је онај стидљиви, вредни човек највећи борац кога су и Европа и Азија запамтиле као тврдоглавог и љутог, што се не предаје, што је жилав и упоран и кога не можеш победити.

- Српском сељаку тражи шта год хоћеш и добићеш више него што си тражио, само немој да му тражиш слободу, да се не зове као што се зове, да га натераш да пише онако како неће да пише, само немој да му тражиш да не буде свој на своме, да не одређује ко су му пријатељи а ко непријатељи, да не даје име својој деци, да му се земља не зове Србија, само немој да му тражиш да други уместо њега одлучују шта ће да купи и пошто ће да прода. Живојин је био велики зато што никада није престао да буде онај мали човек, није престао да буде сељачки син. Кад год смо заборавили одакле смо пошли, били смо мали. Када смо се поносили својим селом и сељаком, били смо велики. Војвода је увек био за народ и из народа. Од Великог рата је прошло 99 година и још увек нисмо заборавили њгово име ни имена свих оних који су корачали испред и уз њега. Да није било њих, да ли би било нас. Да нису они имали храбрости да сачувају своје име и свој језик, своју веру, како би данас говорили ви и ја, у шта би веровали и како би писали. Да није било њих, да ли би било ове поносне и слободне Србије, поручио је министар Вулин.


На манифестацији којом Мионица слави име свог најчувенијег суграђанина војводе Живојина Мишића, официрима Министарства одбране и Војске Србије начелнику Управе за обавештајно – извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадном генералу Илији Тодорову и прворангираном официру 60. класе Генералштабног усавршавања потпуковнику Станиши Ђикићу из Управе за одбрамбене технологије, уручене су златне плакете „Војвода Живојин Мишић“. Плакете, које се додељују за постигнуте резултате у области војне службе, науке и доктрине, уручио им је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

На јучерашњој свечаности плакете су уручене и министру омладине и спорта Вањи Удовичићу, Загорки Стојановић и Радовану Ристовићу.

Програм овогодишње манифестације почео је полагањем венаца на споменик војводе Мишића на истоименом Тргу у центру Мионице након чега је отворена изложба слика Љубе Поповића из збирке Модерне галерије у Културном центру. На свечаном отварању, након доделе плакета, изведен је одломак из представе „Колубарска битка“, а програм прве вечери затворен је концертом плесне трупе „Una Saga Serbica“. Ове године манифестација траје до 22. јула.