Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.05.2017.

Завршена 19. меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић"



Меморијална, 19.  једриличарска регата "Зоран Радосављевић", у знак сећања на пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића одржана је данас  у Београду.  

На два регатна поља, на Дунаву и Сави надметала се 71 посада једрилица у класама "микро" - дужине 5.5 метара, "крсташ" дужине више од 5.5 метара, „ласер“ и "оптимист", за дечаке и девојчице до 14 година. На овогодишњој „регати са емоцијама“ надметало се више од 100 једриличара.  

У класи "крсташ" после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода " PSTech", предвођене скипером Гораном Стевановићем. У „микро“ класи најбољи резултат остварио је брод једриличарског клуба Земун са скипером Златаном Златковићем. Први у класи једрилица „Ласер 4.7“ био је Јован Стојановић, у класи „Ласeр Р“ Анђела Павић, а у класи „Ласер Ц“ Никола Ђорђевић. Међу најмлађим такмичарима, у класи једрилица „оптимист“ прво место освојио је Стефан Јуил из клуба АИК Београд.

Меморијална једриличарска регата Зоран Радосављевић, је међу једриличарима  позната као регата са емоцијала, а један од промотера овогодишње регате био је и музичар Рамбо Амадеус који је својим присуством и учешћем на регати још једном подржао меморијал. Ове године на Зокијевој регати су се окупили и његови класићи и колеге који су са њим летели и једрили.
- Надам се да ће ова манифестација наставити да се одржава и да ћемо и даље на овај начин наставити да одајемо почаст нашем Зорану, изјавио је Александар Царан, колега и пилот у пензији.
Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље, кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада, док су припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа „газела“ на симболичан начин означили почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су друштво "Зоран Радосављевић", једриличарски клуб Земун и Министарство одбране и Војска Србије. Значајну помоћ пружили и МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија, Прво паробродско друштво и друге компаније. Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду. Мајор Зоран Радосављевић био је припадник 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије који је погинуо у одбрани отаџбине 27. марта 1999. године.