Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.05.2017.

Састанак министрa Ђорђевића са начелником Генералштаба УАЕ



Mинистaр одбране Зоран Ђорђевић састао се са начелником Генералштаба Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата генерал-пуковником Хамадом Мохамедом Танијем Ал Румаитијем.

Састанак министрa Ђорђевића са начелником Генералштаба УАЕ 
Током разговора констатовано је да добри политички односи двеју земаља представљају основ за успостављање боље сарадње у области одбране, а могуће области за њен развој и интензивирање су војноекономска и научнотехничка, али и војно-војна сарадња, о којој је било више речи приликом састанка начелника генералштабова Србије и УАЕ.
 
Министар Ђорђевић представио је свом саговорнику војно-школске, војномедицинске, истраживачке, развојне и опитне капацитете са којима располажу Министарство одбране и Војска Србије и истакао спремност да партнерским државама представимо потенцијале Србије за сарадњу у области одбрамбених технологија и за рад на заједничким пројектима истраживања, развоја и производње.
 
Ђорђевић је нагласио да унапређење капацитета предузећа Одбрамбене индустрије Србије видимо као замајац развоја привреде целе земље и подизања њене технолошке базе.
 Састанак министрa Ђорђевића са начелником Генералштаба УАЕ
На састанку је било речи и о безбедносним изазовима данашњице, те је обострано исказано уверење да ће, уз заједничке напоре међународне коалиције, доћи до нормализације и побољшања безбедносне ситуације на територијама оних земаља на којима делује Исламска држава. Ђорђевић је рекао да се допринос Србије у борби против те међународне претње огледа, пре свега, у спремности на размену информација обавештајно-безбедносних служби, јер је од суштинске важности заједничко превентивно деловање.
 
У вези са тим, тема разговора био је феномен мигрантске кризе, која је показала узајамну повезаност просторно веома удаљених региона и потврдила чињеницу да се безбедносни изазови до те мере преплићу да се безбедност једног региона не може посматрати изоловано од остатка света, рекао је министар Ђорђевић. Он је нагласио да иако није чланица ЕУ, већ само кандидат, Србија настоји да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружа адекватан одговор на актуелну кризу, у коме су Министарство одбране и Војска Србије снажна подршка осталим државним органима.