Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
28.04.2017.

Интензивирање сарадње у области одбране са Италијом



Јубиларне, десете, билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Републике Италије одржане су у Риму. Том приликом су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Одељења за међународну сарадњу 3. Управе капетан бојног брода Енрико Абати констатовали да се блиски и пријатељски односи две земље потврђују и у области одбране.
 
Обострано је оцењено да је билатерална војна сарадња одлична и развијена, уз опредељење да се у наредном периоду  интензивира у тежишним областима.
 
Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да сусрети на високом нивоу дају посебан квалитет сарадњи и пренео очекивање да ће таква пракса бити настављена и ове године. Нагласио је да круну сарадње представља заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у мисији Уједињених нација у Либану. Поновио је опредељење за интензивирање сарадње у домену војног образовања и усавршавања официра две војске, војне медицине, као и да треба искористити потенцијале за унапређење војноекономске и војнотехничке сарадње. Изразио је захвалност за професионализам италијанског контингента у саставу КФОР-а, што недвосмислено доприноси регионалној стабилности.
 
Капетан бојног брода Абати рекао је да је Република Србија најзначајнији италијански партнер у региону и поновио спремност за наставак подршке у процесу евроинтеграција. Наглашавајући значај војно-војне сарадње, истакао је да посебан квалитет представљају  заједничке војне вежбе које доприносе подизању нивоа оперативних способности две војске и достизању интероперабилности. Наставак учешћа у мисијама под мандатом ЕУ и УН у наредном периоду, уз евентуално проширење, додатно би допринело бољем разумевању и поверењу на глобалном плану, чиме би Србија и Италија потврдиле суштинско и стратешко партнерство.

Саговорници су разменили ставове и искуства о сарадњи у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, коришћењу механизама Програма „Партнерство за мир“, као и утицају миграторне кризе на политичко-безбедносну ситуацију у региону.
 
Интензивирање сарадње у области одбране са Италијом
Током посете, делегацију Министарства одбране Републике Србије примио је и заменик начелника 3. Управе ГШО надлежан за војну политику генерал-мајор Лоренцо Дадарио.
 
На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.