Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.04.2017.

Председник Владе са представницима одбрамбене индустрије




 
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, са министром одбране Зораном Ђорђевићем и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и министром привреде Гораном Кнежевићем, састао се данас у згради Владе Републике Србије са директорима предузећа одбрамбене индустрије Србије, ЈП „Југоимпорт-СДПР“, два привредна друштва која би у току 2017. године требало да постану део одбрамбене индустрије Србије, и са дректорима три ремонтна завода и Техничког опитног центра.

На конференцији за медије одржаној после састанка премијер Вучић  је истакао да је Влада размишљајући о економском напретку Србије донела одлуку  да издвоји  значајна финансијска средства  ради унапређења рада фабрика  одбрамбене индустрије Србије. Како је премијер истакао крагујевачкој „Застави оружје“ додељено је највише - 9.7 милион евра, јер они имају широку палету производа тражених у свету. Та средства ће бити утрошена за модернизацију погона за производњу цеви.

„Прва петолетка“  ће добити 3,5 милиона евра, а договоремо је да и радници у тој фабрици добију нешто веће плате, јер они са запосленима у земунском „Телеоптику“ имају најнижа примања у одбрамбеној индустрији Србије – нето 36.000 динара.  И „Телеоптик“ ће после много година пропадања добити 6.862.000 евра. Вучић је рекао да је  за одбрамбену индустрију Србије то веома важна фабрика јер свим модерним средствима која производи наша војна индустрија требају „Телеоптикови“ уређаји.

„Слобода“  Чачак  добиће два милиона евра за две вертикалне пресе, „Милан Благојевић“ Лучани  4. 410.000 евра. „Први партизан“ из Ужица  добиће новац за изградњу нове фабрике, јер желе своје капацитете да изместе из подземног простора.

Договорено је да прибојски ФАП добије 2,5 милиона евра, а добиће још од државе ако реше проблем производње возила са независним вешањем.

Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ добиће четири милиона евра, ТРЗ Чачак три милиона, ТРЗ Крагујевац  два милиона евра, а 1,5 милион евра биће уложено у Центар за испитивање НВО Техничког опитног центра у Никинцима.

Укупно, то је  око 43 милиона евра. Вучић је рекао да је тај новац директна  инвестициона инјекција у нашу наменску индустрију, која није дошла од самих произвођача, већ од државе.

- То држава може да уради када има здраве јавне финансије. Желим да вас обавестим да је на данашњи дан Република Србија, односно буџет Владе, у суфициту 20,4 милијарде. И април месец ћемо завршити у суфициту. Усвојеним буџетом РС у Народној скупштини и планом ММФ предвиђено је да имамо између 53-54 милијарде  дефицита са 30. априлом, а ми уопште нећемо имати дефицит закључно са 30 априлом. Значи да смо уштедели до сада 480 милиона евра у прва четири месеца. То је добар резултат и управо зато што смо то успели да урадимо сада улажемо  новац и подстичемо развој наше одбрамбене индустрије. Уколико се овако настави доћи ће и до повећања плата не само за полицајце и за војнике него први пут за цео јавни сектор и јавну управу, које нисмо повећавали у претходном периоду – истакао је премијер Вучић.

Он је рекао да стање у нашој одбрамбеној индустрији није тако идеално. Постоје многобројне заостале  обавезе и сва су предузећа оптерећена проблемима, али Вучић сматра да ће их ова финасијска инјекција ојачати, да ће повећати профит и радници добити веће плате. Премијер каже да ће најниже плате  у „Телеоптику“ и „Првој петолетки“ - око 36.000 динара - бити повећане на 40.000  динара. А повећање ће убудуће зависити  од оствареног профита.

За сада је у фабрикама одбрамбене индустрије запослено 20.100 људи, а како је премијер рекао, очекује се да тај сектор буде ојачан у наредних неколико година и  да укупно ради  између 27.000 и 28.000 људи.

Вучић је изнео податак да је прошле године  извезено средстава НВО у вредности од 483 милиона долара, а ове године очекују да буде између  530 и 550 милиона долара извоза из ове гране индустрије. План је да 2020. године извоз буде минимум 750 милиона долара. На тај начин то ће постати грана привреде која подстиче наш извоз, економски раст земље и даље запошљавање.