Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
12.04.2017.

Разговори са делегацијом Савезног министарства одбране и спорта Аустрије



Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић примио је делегацију Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије коју је предводио бригадни генерал Густав Густенау из Дирекције за безбедносну политику.

Разговори са делегацијом Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије 
Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону и другим актуелним безбедносним темама. Констатовали су да миграторна криза представља највећи изазов са којим се регион, али и свет, данас суочавају и да додатно утиче на безбедносну ситуацију у југоисточној Европи. Озбиљност ситуације захтева додатно ангажовање националних снага и регионално удруживање и помоћ. Србија и Аустрија остају привржене унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности, као и активном доприносу у оквиру регионалних форума на простору југоисточне Европе.
 
Мојсиловић је, у вези са решавањем питања мигрантске кризе, пренео да се Република Србија залаже за чвршћу сарадњу са државама у окружењу, нарочито у обезбеђењу граница, али не и за подизање зидова. Министарство одбране и Војска Србије наставиће са ангажовањем и пружањем помоћи избеглицама на територији наше земље, кроз сарадњу са осталим државним органима. Ангажовањем заједничких снага војске и полиције на обезбеђењу државне границе значајно је смањен број илегалних прелазака.
 Разговори са делегацијом Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије
Бригадни генерал Густенау пренео је спремност аустријске стране за наставак подршке и помоћи Србији у евроинтеграцијама. Аустријa је посебно заинтересована за стабилан регион, јер актуелни безбедносни изазови превазилазе националне границе и захтевају свеобухватан и дугорочан приступ.
 
Обострано је изражено задовољство достигнутим нивоом сарадње у области одбране и истакнуто опредељење за даљи наставак и прогрес.