Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.03.2017.

Обележавање Дана сећања на жртве НАТО агресије



Симболично, доласком воза и активирањем сирена за узбуну почела је централна државна церемонија поводом обележавања 18 година од почетка НАТО агресије на Србију која је одржана данас у Грделичкој клисури, крај спомен-обележја код Железничког моста. Путнички воз у Грделичкој клисури нападнут је 12. априла 1999. године, а број жртава до данас није утврђен, док је идентификовано 15 погинулих цивила. 


Државну делегацију предводио је премијер Владе Александар Вучић, а комеморацији је присуствовао председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница као и бројни грађани.
 
Премијер Вучић је истакао да је на данашњи дан почела најбруталнија агресија у историји људске цивилизације и ужасан поход највеће војне алијансе свих времена на малу, али читавим својим постојањем велику земљу.
 
"Сачували смо понос и достојанство српског срца, једна мала земља остала је непокорена и данас, јасније него икада, кличе слободи и постаје све јача", поручио је премијер.
 
Србија, како је нагласио, неће тражити да буде део алијансе која је разарала нашу земљу и убијала децу, нити ће бити део неке друге алијансе.
 
„Наша земља више никада неће страдати на начин као што је страдала 1999. године. Никада се више неће поновити агресија на коју нећемо имати јасан, снажан и победнички одговор“, нагласио је Вучић.
 
Влада тежи ка томе да односи са НАТО буду пристојни, да сачувамо животе људи на Косову и да будемо своји на своме, навео је он и нагласио да никоме нећемо дозволити да дирне у слободарски дух нашег народа, јер су мир и слобода наши идеали.
 
Више пута сам говорио о томе да је Србија снажнија него што је била и да ће бити још јача, из дана у дан, као и да се неће поновити "Бљесак" и "Олуја", а ни агресија на нашу земљу, поновио је премијер.
 
Он је, истакавши да никада нећемо заборавити оне који су дали своје животе за Србију, напоменуо да се данас у Србији рађа 227 деце сваког дана, који ће за 18 година постати пунолетни и поносни на генерацију која је бранила своју земљу.
 
Према његовим речима, пре 18 година је почео трагичан рат у којем је 19 земаља имало потребу да покаже да је богатије и јаче од наше мале, али поносне земље.
 
Том приликом је, како је прецизирао, бачено три килограма бомби по становнику Србије, више од 1.150 авиона са 30.000 налета нас је бомбардовало, а за то је, према њиховим прорачунима, потрошено онолико новца колико је било довољно да се прехрани 80 милиона људи.
 
„Претрпели смо штету од приближно 130 милијарди долара, што је више и од оне у Другом светском рату, док је за три месеца бомбардовања погинуло 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца“, прецизирао је Вучић.
 
Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да ништа не може да боље опише бесмисао бомбардовања од реченице "Заборави ако можеш".
 
"Шта су та деца, шта је мала Милица Ракић? Како је назвати? Како заборавити? Њима је требао разлог. За своје интервенције налазили су лажне изговоре. У њиховој операцији, коју су назвали 'Милосрдни анђео', страдали су невини људи, уништени су животи, угашене љубави, угашени животи. То је деценија стрдања и понашање света према Србији", нагласио је Додик.
 
На спомен-обележје страдалима венце су положили породице страдалих, премијер Вучић и председник Републике Српске Додик, одајући почаст свим жртвама страдалим у НАТО агресији.
 
Напади НАТО-а почели су 24. марта,трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи.
 
У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, споменици културе.

Видео: РТС