Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.03.2017.

Семинар о регионалној војној сарадњи и безбедносним изазовима



У организацији Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и уз подршку Амбасаде Уједињеног Краљевства, у Зрењанину је организован семинар о регионалној војној сарадњи и безбедносним изазовима који је окупио представнике штампаних и електронских медија, Министарсва одбране и Војске Србије, МУП-а, Министарства спољних послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и представнике војно-дипломатског кора.

Отварајући скуп, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић подсетио је да је реч о већ традиционалном, четвртом сусрету овакве врсте, који су се показали као пример добре праксе у циљу неговања двосмерне комуникације.

- Сваке године пажљиво бирамо теме које ће бити у фокусу семинара, имајући у виду новинарске захтеве који су упућивани Управи за односе са јавношћу. Овог пута, определили смо се за регионалну сарадњу и актуелне безбедносне изазове, наоружање и опрему, као и добровољно служење војног рока – нагласио је капетан бојног брода Бошковић додајући да се Министарство одбране труди да буде транспарентно, као и да је једно од ретких који полаже доста пажње на проактивни приступ у наступу на друштвеним мрежама.

О међународној војној сарадњи из угла партнера, током уводног панела окупљеним представницима медија говорили су шеф НАТО војне канцеларије у нашој земљи бригадни генерал Ћезаре Маринели, изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Сајмон Фицгибон, као и изасланик одбране Норвешке капетан фрегате Торе Андерсен.

Други панел био је посвећен значају регионалне сарадње у области безбедности и одбране, а на ту тему излагали су амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, пуковник Небојша Свјетлица, начелник Одељења за мултилатералну сарадњу Управе за међународну војну сарадњу СПО МО, пуковник Мирјана Миленковић, начелник Одсека за међународну војну сарадњу и протокол Кабинета начелника ГШ ВС, као и Милан Милутиновић, руководилац Групе за европске интеграције Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима СПО МО.

Посебно интересовање представника медија изазвао је трећи панел посвећен изазовима мигрантске кризе, о чему су говорили пуковник Милорад Видаковић, начелник Одељења за планирање операција Управе за оперативне послове Ј-3 ГШ ВС, саветник У министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миленко Никић, начелник регионалног центра граничне полиције за сектор према Републици Бугарској пуковник Ненад Вучић, као и изасланик одбране Аустрије пуковник Томас Ахамер.

У завршном делу првог дана семинара, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић говорио је о опремању и модернизацији Војске Србије.

Другог дана семинара, у панелу посвећеном међународним и регионалним војним вежбама излагали су пуковник Бранко Мишић, начелник Одељења за билатерлну сарадњу Управе за међународну војну сарадњу СПО Министарства одбране и капетан бојног брода Љубиша Марковић, начелник Одсека за вежбе Одељења за обуку Управе за обуку и доктрину Ј-7 ГШ Војске Србије.

Панел који је обележио завршни део семинара односио се на војни рок и војна обавеза, а представницима медија ту област приближили су потпуковник Дарко Ковачевић из Управе за људске ресурсе Ј-1 ГШ Војске Србије, потпуковник Милан Петровић руководилац Групе за војну обавезу Управе за обавезе одбране СЉР Министарства одбране и мајор Зоран Филиповић из Управе за обавезе одбране СЉР Министарства одбране.