Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
10.03.2017.

Унапређење сарадње у области одбране са Немачком



План билатералне војне сарадње за 2017. годину између Министарства одбране Републике Србије и Савезног Министарства одбране Немачке потписали су у Управи за међународну војну сарадњу начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране СР Немачке у Београду потпуковник Клаус Инго Гнојке.

 
Капетан бојног брода Коњиковац оценио је сарадњу у области одбране садржајном и разноврсном, са потенцијалом и могућностима за даљи квалитативан напредак. Нагласио је значај сусрета на највишем нивоу за утврђивање стратешких смерница и даљи развој сарадње и изразио очекивање да ће, након завршетка редефинисања правног оквира, бити потписан Споразум о сарадњи у области одбране. Истакао је да посебан квалитет сарадњи даје заједничко ангажовање у Мисији ЕУ у Малију, као и известан прогрес и препознат потенцијал за унапређење војноекономске сарадње.
 
Потпуковник Гнојке пренео је да Србија представља значајног партнера Немачке у области одбране. Постоји спремност за наставак сарадње у тежишним областима, посебно кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“, унапређење заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање сарадње у домену војне медицине и АБХО. Истакао је да везе припадника две војске могу бити додатно учвршћене на терену организацијом заједничке обуке и вежби, које доприносе унапређењу функционалних способности две војске.