Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.02.2017.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране



У Дому Гарде на Топчидеру данас су обележени Дан Универзитета одбране и Дан Инспектората одбране. Заједничкој свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, страни војни представници, представници научних институција, верских заједница и многобројни гости.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране  
Честитајући празник припадницима Универзитета одбране и Инспектората одбране, министар Ђорђевић је истакао да је реч о две изузетно важне институције Министарства одбране.
 
- Данас се на Универзитету одбране школује и усавршава 978 кадета, официра и војних службеника, 250 лица из грађанства и 81 припадник страних оружаних снага. Капацитети Универзитета одбране пружају могућност да у наредним годинама број припадника страних оружаних снага и цивилних студената на свим нивоима школовања и усавршавања буде већи, на чему ћемо сви заједно радити – нагласио је министар Ђорђевић истичући да та високообразовна војна установа свој рад заснива на спретном споју између традиционално добре војне организације рада и загарантованих академских слобода.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Подсећајући на важне датуме у историји Инспектората одбране, министар одбране је нагласио да је та институција данас ефикасан орган управе у саставу Министарства одбране који своје задатке извршава професионално и стручно.
 
- Прошле године реализовано је 122 инспекцијска надзора, али, као министар одбране и као неко ко сматра контролу врло битним сегментом у управљању овако великим системом, трудићу се да их буде више, да оне буду комплексније – поручио је министар одбране указујући да једино тако оне могу органима командовања и руковођења обезбедити све објективне информације о стању у систему одбране, а све у циљу ефикаснијег рада целог система.
 Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Према речима ректора Универзитета одбране генерал-мајора проф. др Младена Вуруне, већ пуних 167 година у српској војсци изучавају се командовање, наоружање, стратегија и тактика, али и друге науке које су важне за употребу и развој војске. Знања и способности стечени у војнообразовним установама у Србији проверавани су у ратовима који су претходна два века потресали нашу земљу и кроз које је стварана српска држава и њена војска.
 
- Наш циљ је да оспособимо студенте и кадете за извршење задатака проистеклих из додељених мисија, да их научимо како да креирају и извршавају нове задатке и мисије и како да се снађу у неизвесним социјалним, административним, технолошким и политичким окружењима, које ће изнедрити неки будући свет – нагласио је генерал Вуруна.
 
Директор Инспектората одбране генерал-мајор др Горан Радовановић истакао је да је реализација задатака Инспектората одбране утемељена на превентивном деловању и пружању помоћи надзираним субјектима, али и налагању мера ради законитог деловања с циљем унапређења стања у различитим областима.

Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране  
- У години која је за нама, Инспекторат одбране као орган државне управе у саставу Министарства одбране и сви његови припадници, реализовао је правовремено и у потпуности све своје редовне и ванредне задатке у складу са одлуком председника Републике, наређењима министра одбране, на основу закона и подзаконских аката – нагласио је генерал Радовановић додајући да, руковођени стручношћу и високом професионалношћу, припадници Инспектората одбране остали су посвећени примарном циљу извршења инспекцијских послова на принципима законитости, самосталности и истинитости.
 
Поводом празника, ректор Универзитета одбране и директор Инспектората одбране уручили су плакете министру одбране, а истим поводом захвалнице су додељене и Универзитету у Нишу, пензионисаним припадницима, као и најуспешнијим кадетима Војне академије.
 Обележени празници Универзитета одбране и Инспектората одбране
Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, самостална је високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено–хуманистичких, техничко–технолошких и медицинских наука.
 
Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији, а ове године други пут обележава свој дан, у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.