Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.02.2017.

Концерт британског и српског војног оркестра



Заједнички концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Оркестра дивизије Принца од Велса (The Band of The Prince of Wales’s Division), одржан је синоћ у Дому Војске Србије.

Надахнути војни музичари, под диригентом палицом Пола Колиса Смита и Павла Медаковића, извели су популарна дела филмске и уметничке музике српских, британских и светских аутора, a као специјални гост диригент, наступио је и Владимир Мустајбашић.

У свом обраћању aмбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф  истакао је да је одушевљен јер присуствује првом заједничком концерту оркестарa оружаних снага двеју земаља.  Уз захвалност домаћинима на указаној прилици, он је подсетио да војна музика има веома дугу историју и у српској и британској војсци.

– Први српски војни симфонијски оркестар основан је на иницијативу Александра Обреновића 1899. године , а један од кључних оснивача био је чувени српски композитор Станислав Бинички, чије име ансамбл носи, и аутор прве српске опере „На уранку " – рекао је амбасадор и додао да, иако је британски војни оркестар формиран знатно касније,  он вуче корене из више пукова британске војске, који су постојали раније, од почетка 18. века.

– Данас је оркестар део корпуса војне музике и британске војске, која је највећи послодавац музичара у Великој Британији – рекао је амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф.

Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, поздрављајући госте и музичаре, истакао је да Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ има истинско задовољство да угости и да заједно наступи са британским Оркестром дивизије Принца од Велса, који негује традицију британске војне музике више од 300 година.

– Наш ансамбл већ много година развија успешну сарадњу са војним оркестрима страних армија, па је у периоду за нама, у више српских градова публика имала прилике да ужива у заједничким наступима нашег оркестра са војним гостима из Грчке, Швајцарске, Македоније, Сједињених Америчких Држава и Русије – подсетио је Нерић и додао да је концертима увек, иако су, по саставу оркестара, музичком жанру и програму, били веома разнолики, заједничко то да професионални музичари различитих војски врло брзо нађу заједнички језик  - универзални језик нота и музике који је лако препознатљив и не познаје границе.