Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.02.2017.

Потврда високог нивоа разумевања и потребе унапређења сарадње са Уједињеним Краљевством



У оквиру званичне посете заменика начелника Штаба одбране Уједињеног Краљевства генерала Гордона Месинџера, која представља прву посету највиших званичника британске војске од оснивања модерне Војске Србије, делегацију је примио државни секретар Ненад Нерић.
 

Државни секретар Нерић оценио је да су српско-британски односи, од успостављања пре 180 година, на историјском врхунцу, као и да је у обостраном интересу да се такав тренд настави. Посебно је изразио задовољство чињеницом да је сарадња у области одбране најбољи део тих односа. Захвалио је на досадашњој подршци у школовању припадника Министарства одбране и Војске Србије на најпрестижнијим британским институцијама, а од посебног значаја за реформу система одбране била је британска иницијатива за успостављање НАТО поверилачког фонда за уништавање вишкова муниције, у којој Уједињено Краљевство има водећу улогу.
 
Нерић је истакао интерес да се настави унапређење војнообразовне, војно-војне и војномедицинске сарадње, уз оцену да у блиској будућности очекује и отварање могућности за заједничко ангажовање у оквиру медицинског контингента у некој од мултинационалних операција под покровитељством Уједињених нација.

 
Генерал Месинџер је оценио да Уједињено Краљевство у Србији види кључног партнера за стабилност на Балкану, са којом је трајно опредељена за развој и унапређење билатералне сарадње. Као потврду успешне војне сарадње најавио је посету британског министра одбране током 2017. године. Он се осврнуо на активан допринос Србије у ангажовању у мултинационалним операцијама и истакао да однос према питању родне равноправности у систему одбране, као и у мултинационалним операцијама, може да послужи као пример другима.
 
Заменик начелника Штаба одбране Уједињеног Краљевства похвалио је хуман и професионалан приступ Србије у решавању последица миграторне кризе и нагласио да приоритете у будућој сарадњи треба усмерити и на решавање актуелних безбедносних изазова и асиметричних претњи, укључујући и борбу против тероризма.
 
Договорен је наставак сарадње у тежишним областима и истакнута сагласност и спремност за успостављање сарадње у новим областима, попут сајбер безбедности.
 
Као потврда постигнуте сагласности и разумевања, први пут, План билатералне војне сарадње за 2017. годину потписали су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и политички директор за ширу Европу Сајмон Лов.