Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
11.01.2017.

Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ стигла у Краљево



У Дому Војске у Краљеву, у  присуству  бројних гостију, отворена је изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“. Изложбу, која за Србију има велику историјску и културолошку вредност, заједно су приредили Медија центар „Одбрана“, Генерални секретаријат председника Републике Србије и Народни музеј Чачак.
 
Краљевчани ће бити у прилици да погледају колекцију од 25 домаћих и 16 страних одличја војводе Бојовића, коју је Коста Ракић чувао 56 година и недавно предао у аманет српском народу, а на трајно чување председнику Републике. У збирци су домаћа и инострана признања која су Петру Бојовићу доделиле готово све важније европске земље. Ту су Карађорђеве звезде са мачевима Првог реда из 1933. године, Ордени Француске легије части свих редова, али и војводине сабље и униформе из Народног музеја Чачак. Аутор изложбе је кустос Народног музеја Чачак Радивоје Бојовић.
 
 Након премијерног отварања изложбе у згради председника Републике, поставка је гостовала у београдском Дому Војске, Народном музеју у Крагујевцу, Народном музеју у Чачку и Дому Војске Србије у Нишу.
 
Краљевчани ће изложбу моћи да погледају до 25. јануара.