Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
09.01.2017.

Министар одбране у Белорусији



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са министром одбране Белорусије генерал - потпуковником Андрејем Алексејевичем Равковим са којим је разговарао о могућностима за унапређење војнотехничке и војноекономске сарадње две земље.

Ђорђевић и Равков сагласили су се да је сарадња у области одбране суштински унапређена у протеклом периоду и да је достигла висок ниво општих и политичких односа две пријатељске земље. Споразуми о сарадњи у различитим областима који су потписани током претходне три године представљају правни оквир за развијање сарадње и проналажење модалитета за њено унапређење.

Саговорници су истакли да два министарства одбране у наредном  периоду треба да подрже могућност сарадње компанија одбрамбених индустрија Србије и Белорусије, с обзиром на перспективе заједничке сарадње и могућности наступа у извозу наоружања и војне опреме и технологија на трећа тржишта.

Министар Ђорђевић нагласио је да је Белорусија за Србију перспективан и кредибилан партнер за развој и интензивирање војнотехничке и војнекономске сарадње, с обзиром на развијене ремонтне капацитете за одржавање средстава наоружања и војне опреме совјетског/руског порекла, као и капацитете за њихову производњу.

Пре званичних разговора са белоруским министром одбране, делегација Министарства одбране обишла је компанију „Мидивисана“, која се бави производњом специјалних мобилних комплексних система за потребе министарстава одбране и унутрашњих послова, као и јединица за ванредне ситуације.

У наставку дводневне посете, министар Ђорђевић састаће се сутра са председником Државног војно - индустријског комитета Сергејом Петровичем Гуруљевим и посетиће компанију „Белтекспорт“.