Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.01.2017.

Обележавање Бадњег дана у јединицама Војске Србије



У београдској касарни „Бањица-2” данас је обележен Бадњи дан где је, након божићне литије, уприличено и освештавање и налагање бадњака.

Обележавање Бадњег дана у јединицама Војске Србије 
Литији су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, припадници Министарства одбране и Војске Србије који раде у касарни „Бањица-2”. Бадњак је носио пуковник др Саша Милутиновић, начелник Одељења за веру у Управи за људске ресурсе Генералштаба.
 
Литију је предводио владика Шумадијски и војни господин Јован уз саслуживање главног и војног свештеника мајора Слађана Влајића.
 
Уз честитку „Мир Божији, Христос се роди“ обраћајући се окупљенима након церемоније налагања  бадњака, владика Јован је, говорећи о значају овог великог православног празника, поручио присутнима да данашњи дан  у њихова срца и душе унесе Христа и да се „он изнова и увек рађа у њима”.
 Обележавање Бадњег дана у јединицама Војске Србије

Бадњи дан, на сличан начин, обележава се данас и у другим касарнама Војске Србије.
 
У касарни „Топчидер“ у Београду, након литургије у параклису Светог великомученика Теодора Тирона, положени су бадњаци у присуству припадника војске који раде у овој касарни и уз пригодну беседу команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића.

У нишкој касарни „Књаз Михаило“, у капели светог Симона Монаха, служена је света литургија у присуству припадника Треће бригаде Копнене војске, 21. батаљона везе и Трећег батаљона војне полиције. Свету литургију служио је потпоручник Иван Ганић.
 
Припадници команде и јединица Друге бригаде Копнене војске, на челу са командантом бригаде пуковником Жељком Кузмановићем, након свете литургије присуствовали су освештању и паљењу бадњака у Краљеву. Свечани обред освештања и паљење бадњака уз Свету литургију одржан је и у 21. пешадијском батаљону у касарни „Стефан Немања“ у Рашкој.



Литургији у храму Светог Нестора у команди Прве бригаде Копнене војске, коју је служио војни свештеник капетан Ђорђе Стојисављевић, присуствовали су командант бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, припадници бригаде и многобројни гости. По традицији бадњак је унео командант бригаде.
 
Припадници Четврте бригаде Копнене војске, на челу са бригадним генералом Зораном Лубуром, рано јутрос су у близини Бориног брда код Врања организовали сечење бадњака. Литургију у капели Светог Атанасија Великог у касарни  „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог” служили су војни свештеник потпоручник Ведран Костић и свештеник Епархије Врањске Дејан Шкарић. Вечерас ће део припадника са породицама учествовати у паљењу бадњег дрвета.