Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.12.2016.

Билатералне одбрамбене консултације са Словенијом



Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација између министарстава одбране  Србије и Словеније у Београду,  начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Сектора за међународне односе и дипломатију пуковник Душан Тош потписали су План билатералне војне сарадње за 2017. годину.
Билатералне одбрамбене консултације са Словенијом 
Билатералне одбрамбене консултације биле су прилика за разговоре о сарадњи у области одбране и могућностима за њено унапређење и интензивирање. Разговарало се о могућностима сарадње у оквиру активности Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.
 
Констатовано је да припадници обе војске пружају подршку осталим државним органима на ублажавању последица миграторне кризе, која захтева чвршћу сарадњу држава у окружењу, али и свеобухватан и дугорочан приступ на нивоу Европске уније.  Стога је наглашена потреба наставка сарадње кроз активно учешће у раду регионалних безбедносних иницијатива и организација које делују на простору Југоисточне Европе, укључујући и Балканске војно-медицинске снаге.
 
Сходно опредељењу за укључивање и сарадњу малих и средњих предузећа у области одбрамбене индустрије, истраживања и развоја, наглашена је неопходност интензивирања војноекономске сарадње, имајући у виду успостављене контакте представника одбрамбене индустрије двеју земаља.