Министарство одбране Републике Србије
 
10.08.2016.

Мандатар о одбрани и војсци у експозеу



Председник Владе Републике Србије и мандатар за састав нове владе Александар Вучић представио је пред посланицима Народне скупштине на посебној седници, програм нове владе, садржан у десет тачака.

Говорећи о питањима националне безбедности, мандатар Вучић је истакао да ће Република Србија, као и до сада, остати чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа, као важних претпоставки безбедности и просперитета.

У претходном периоду, Министарство одбране и Војска Србије дали су важан допринос успеху реформи, али и поднели значајан терет њиховог спровођења, рекао је Вучић у експозеу. Министарство одбране значајно је допринело консолидацији домаће одбрамбене индустрије и, у условима снажних мера за стабилизацију јавних финансија, унапредило припреме свих субјеката одбране нашег друштва за одбрану.

Развој система одбране и изградња укупних одбрамбених способности засновани су на опредељењу Републике Србије за војном неутралношћу у односу на постојеће војне савезе и примени концепта тоталне одбране, нагласио је мандатар Вучић. Значајан сегмент тог концепта јесте унапређивање партнерства и мултилатералне сарадње са другим државама и међународним организацијама и институцијама. Приоритет је сарадња са Европском унијом, Руском Федерацијом, Кином и САД, али и земљама региона Југоисточне Европе и другим пријатељским земљама. Важан аспект јесте и ангажовање у Програму Партнерство за мир и учешће у активностима Заједничке безбедносне и спољне политике ЕУ.

Када је реч о опремању, у наредном периоду тежиште ће бити на набавци нових система, модернизацији и одржавању реурса постојећег перспективног наоружања и војне опреме. Буџет за опремање ће имати тенденцију раста, а планирано је повећање буџета за развој наоружања и војне опреме, рекао је Вучић у експозеу.

Војска Србије наставиће ангажовање на обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом и контроли Копнене зоне безбедности и сарадњу са КФОР-ом како би се обезбедила сигурност и безбедност нашег становништва на КиМ. Мандатар је рекао да ће систем одбране наставити да доприноси изградњи и очувању мира у свету, учешћем у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ. Такође, Министарство одбране и Војска Србије наставиће са пружањем помоћи цивилном становништву и цивилним органима у случају ванредних ситуација.

Део о националној безбедности у експозеу

Цео експозе премијера можете преузети на сајту Владе Србије