Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2016.

Сарадња са кинеском компанијом ~CETC~



Mинистар одбране Зоран Ђорђевић примио је трочлану делегацију кинеске компаније ~CETC (China Electronic Technology Group Corporation)~ и са председником компаније Лонг Бином разговарао о могућностима за заједничке истраживачке и развојне пројекте.

Министарство одбране је потпуно отворено за преговоре и проналажење одговарајућих модалитета сарадње у истраживању, развоју и производњи средстава наоружања и војне опреме и веома заинтересовано за евентуалне кинеске инвестиције у наше истраживачке и производне капацитете, рекао је Ђорђевић и истакао да није искључено и формирање нових заједничких компанија, у складу са одабраним областима и конкретним пројектима сарадње.

У том смислу су претходних дана стручњаци из Сектора за материјалне ресурсе и Војнотехничког института и експерти компаније ~CETC~ разматрали  потенцијалне пројекте који би требало да се развијају у наредном периоду.

Област војно-економске и војно-техничке сарадње, министар Ђорђевић је издвојио као значајан сегмент растуће привредне сарадње НР Кине и Републике Србије и нагласио да је посета председника Кине Си Ђинпинга дала снажан импулс даљем интензивирању сарадње две пријатељске земље.

Том приликом потписан је и Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије, што је, уз посету наше експертске делегације Кини, допринело стварању услова за сарaдњу са компанијом ~CETC~ и другим кинеским компанијама.
 
Компанија ~CETC~ основана је1948. године када је пројектовала и направила први кинески радар, да би се потом из националног предузећа развила у глобалног индустријског гиганта у области електронских технологија.