Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2016.

Нови хеликоптери за Војску Србије




Председник Владе Александар Вучић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар правде Никола Селаковић, заменик начелника Генералштаба генерал- потпуковник Јовица Драганић и командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, са сарадницима, присуствовали су данас примопредаји хеликоптера Ми-17 између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Руске Федерације на аеродрому „Никола Тесла“.

Том приликом, генерал Живак је истакао да је данас велики дан за РВ и ПВО Војске Србије, јер је после више деценија извршена испорука два хеликоптера Ми-17 В5 који су изузетно значајни у аспекту повећања транспортних капацитета важних за извршење редовних задатака Војске Србије, као и за подршку цивилним структурама.

- Важно је и за наше људе, који су изузетно задовољни, јер виде да се нешто мења на боље, да се процес опремања наставља и он ће се и даље одвијати у складу са нашим потребама и могућностима – нагласио је командант РВи ПВО додајући да је одређен број припадника из летачког и техничког састава обучен за употребу и експлоатацију тих ваздухоплова, као и да су обезбеђени сви услови да ти хеликоптери после пријема и техничких проба буду уведену у наоружање и даље коришћење у РВиПВО наше војске.

Према речима премијера Вучића, данашња испорука је вредна 25 милиона и 349 хиљада евра, са свим резервним деловима, а иако је реч о веома скупој инвестицији, ови ваздухоплови ће значајно унапредити капацитете транспортне авијације. Премијер Вучић је захвалио Министарству одбране, Југоимпорту СДПР и СМАТСА-и, као и свима који су помогли при куповини тих ваздухоплова.
 
- Захвалан сам и поносан на ове људе јер сам код њих видео срећу и задовољство, јер су после 36 година, добили нове хеликоптере у транспортној авијацији. Бићу отворенији од генерала Живака, који је скроман и који каже да морамо да пратимо своје могућности, али снажнија српска економија моћи ће да јача српску Војску и то је оно што ће бити тренд у наредном периоду – истакао је премијер Вучић додајући да се улажу напори да се до краја године поправи и положај припадника Војске Србије у виду повећања њихових примања.

Говорећи о плановима опремања РВиПВО, премијер Вучић је, оцењујући стање ловачке авијације као критично, најавио да се и у том домену очекују побољшања и да ће већ у буџету за 2017. годину планирати значајнија средства за ловачку авијацију, а реч је, углавном о ваздухопловима типа МиГ 29 М2.

-Што се тиче борбене авијације, ту је нешто боља ситуација, када је реч о борбеним хеликоптерима, „Орлу“, „Галебу“, где имамо проблема са резервним деловима и убојним средствима, али ту ситуацију настојимо да поправимо.  Што се тиче протвваздухопловне одбране и радарских система, мораћемо да набавимо тродимензионалне радаре ВОЈИН и да унапредимо и усавршимо нашу противваздухопловну одбрану ракетама средњег домета и верујем да ћемо за све то имати снаге наредне три године – оценио је председник Владе додајући да ресурси ловачке авијације истичу 2018. и 2019. године, па се мора кренути у ремонт и продужење рока трајања.

Војска Србије, истакао је премијер Вучић, биће опремљенија и модернија, а током наредне године, како је најавио, планира се увођење у употребу система НОРА, Лазар 3, као и набавка најсавременије опреме за 1500 војника.

- У оваквим савременим околностима ми морамо да водимо рачуна о безбедности наше земље – поручио је премијер Вучић.
Ротори на хеликоптерима биће постављени у наредних неколико дана, а 1. и 4. јула биће извршени пробни летови, после чега улазе у редовно наоружање Војске Србије.

Одговарајући на новинарска питања, генерал Живак је истакао да су, када је реч о помоћи цивилном становништву, пројектовани транспортни капацитети осам транспортних хеликоптера.

- Имамо шест транспортних хеликоптера Ми 8 и они су на заласку каријере, старости 35 година, а сада смо добили два нова. Наш план и процена је да то буде од шест до осам хеликоптера по динамици која буде могућа. Тренутно радимо ремонт два транспортна ваздухоплова у иностранству која ће да допринесу, како повећању транспортних капацитета унутар земље, како и за потребе подршке наших снага које се налазе у оквиру мировних операција, пре свега о авиону АН 26 – нагласио је генерал Живак.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА