Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2016.

Тактичка вежба са бојним гађањем „Плави делфин 2016“



Тактичка вежба са бојним гађањем „Плави делфин 2016“У оквиру командно-тактичкe вежбe „Морава 2016“ припадници Речне флотиле данас су на Привременом артиљеријском полигону „Тител“ извели тактичку вежбу са бојним гађањем под називом „Плави делфин 2016“. Проигравајући секвенцу заштите унутрашњег пловног пута и подршке дејствима сопствене пешадије, здруженим противбродским артиљеријским и митраљеским дејствима, нишанџије на бродским противавионским топовима извршили су заједничка гађања циљева на води, уз обалу и на копну уз истовремено ангажовање групе бродова што изискује врхунску обученост не само нишанџија већ целокупне посаде брода. Рониоци 93. ронилачке чете, ангажовани током вежбе на извиђању пловног пута и остваривања контакта са непријатељем, приказали су спасавање из речних таласа рањеног члана посаде брода.

Вежбу, којом је руководио капетан бојног брода Венко Механџиски начелник штаба Тактичка вежба са бојним гађањем „Плави делфин 2016“Речне флотиле, са палубе командног брода „Козара“ пратили су министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и део старешина из руководства комадно-тактичке вежбе „Морава 2016“.

- Данашњом вежбом приказани су подршка Копнене војске и извођење нападне операције у склопу унутрашњих пловних путева. Тактички рад свих бродова и посада у саставу Речне флотиле био је врло добар. Као лице из руководства вежбе „Морава 2016“, у потпуности сам задовољан виђеним и с поносом истичем да је целокупна вежба изведена врло добро. Рекао је бригадни генерал Маринко Павловић начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.

Након успешно изведених гађања, увежбавање припадника Речне флотиле наставиће се четрдесетак километара узводно реком Тисом на полигону „Тараш“ у близини Зрењанина.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишао је данас, у рејону Делиблатске пешчаре, припаднике Специјалне бригаде који изводе садржаје тактичке обуке и део јединица Гарде које се налазе на покретном логоровању.

О реализацији активности у својим јединицама начелникa Генералштаба упознали су командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић и командант логорске просторије на којој је размештен део јединица Гарде мајор Марко Марјановић.

Генерал Диковић је стекао непосредан увид у реализацију тактичке обуке ових јединица и истакао значај обуке у теренским условима.

И остале команде и јединице Војске Србије наставиле су да решавају задатке по сценарију вежбе „Морава 2016“.

На полигону „Пештер“ припадници Четврте бригаде копнене војске, Мешовите артиљеријске бригаде и Специјалне бригаде врше увежбавања тактичких радњи и поступака за реализацију вежбе „Извођење противпобуњеничке операције“, уз ваздухопловну подршку авиона „Орао“ и „Галеб“ и хеликоптера Ми-8 и „Гама“ из ваздухопловних бригада Ратног ваздухопловства и ПВО.

Јединице Треће бригаде наставиле су марш према полигону „Петлово бојиште“ код Пирота.

Са тактичким увежбавањима на полигонима и вежбалиштима наставиле су и јединице Прве бригаде копнене војске, као и одељења за интервенцију Команде за обуку која се налазе на логоровању код Зајечара.

Резервни састав Бачке бригаде припрема се за извршење гађања са борбеним возилом пешадије БВП М80А на стрелишту „Орешац“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА