Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2016.

Интензивирање сарадње у области одбране са Руском Федерацијом



Начелник Управе за Међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Руске Федерације у Београду пуковник Андреј Андрејевич Киндјаков потписали су План билатералне војне сарадње за 2016. годину. Тим поводом, они су истакли обострано задовољство суштинским напретком сарадње у области одбране. То се посебно односи на континуитет посета високог нивоа, пре свега на учешће министра одбране Зорана Ђорђевића на 5. Московској конференцији о међународној безбедности, као и на предстојећу посету начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића Руској Федерацији.

Интензивирање сарадње у области одбране са Руском Федерацијом Капетан бојног брода Коњиковац исказао је захвалност Руској Федерацији због подршке коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и нашим напорима да проблеме на простору Косова и Метохије решимо мирним путем, кроз дијалог заинтересованих страна. Он је посебно нагласио да Србија наставља примену прокламоване војне неутралности, те да ће наставити равноправно да сарађује са свим партнерима, на бази међусобног поштовања и уважавања.

Пуковник Киндјаков се сагласио да је сарадња у области одбране достигла висок ниво општих и политичких билатералних односа, као и да ће бити учињени напори да се тај ниво задржи и у наредном периоду. Такође, он је потврдио опредељење да се настави са развојем и интензивирањем обострано корисне војно-војне, војнотехничке, војнообразовне и војномедицинске сарадње.

У конструктивној атмосфери размењени су ставови о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, сагледана билатерална војна сарадња и модалитети за успешну реализацију планираних активности.