Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2016.

Стратешка сарадња са Алжиром



Стратешка сарадања са АлжиромМинистар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб разговарали су о наставку стратешке сарадње у области одбране.

Имајући у виду да је Србија одабрана за стратешког партнера у обнови и модернизацији алжирске одбрамбене индустрије, министар Ђорђевић је пре свега истакао стални узлазни тренд војноекономске сарадње.

Значајни су и резултати у области војног образовања, будући да је до сада кроз српске војнообразовне и научне центре прошло више од 70 Алжираца, а тренутно се на школовању у Војној академији и Војнотехничком институту налазе 32 припадника алжирског министарства и војске. За наставак таквог вида сарадње на састанку је исказана обострана заинтересованост, али и за могућности проширења војно-војне, војномедицинске и сарадње обавештајно-безбедносних служби. У том смислу, за ову годину су планирани сусрети највиших званичника како би се наведени облици сарадње успешно пренели и наставили и у другим привредним областима од обостраног интереса.

Министар одбране је захвалио на принципијелној подршци коју Алжир пружа легитимним напорима Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Косова и Метохије, као и, још једном, на једној од највећих донација упућених за становништво пострадало у поплавама прошле године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА