Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2016.

Наставак добре сарадње у области одбране са Француском



Интензивну сарадњу у области одбране између Републике Србије и Републике Француске одражавају активности садржане у Плану билатералне војне сарадње за 2016. годину, констатовали су током потписивања Плана начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране потпуковник Оливије Руане.

Саговорници су се сагласили да је сарадња у области учешћа у мултинационалним операцијама од великог војног и политичког значаја, као и да је потребно искористити потенцијале за значајније унапређење сарадње у том домену, с обзиром на све присутније ризике по безбедност на регионалном и глобалном плану.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да војно образовање остаје једна од тежишних области, што потврђује и дугогодишње упућивање српских официра на школовање и усавршавање у престижним француским војним школама. Он је навео да ће и ове године припадници Војне академије присуствовати завршној фази извођења стратегијско-оперативне вежбе полазника Ратне школе «Коалиција 2016», која омогућава сагледавање значаја дипломатије, медија, владиних и невладиних организација у подршци оружаним снагама у изналажењу могућих опција током решавања кризних ситуација.

Потпуковник Руане је рекао да очекује да ће у наредном периоду бити настављена војноекономска и сарадња у области неговања традиција и обележавања годишњица историјских датума.