Министарство одбране Републике Србије
 
04.04.2016.

Министар одбране примио генералног секретара ОДКБ



Министар одбране примио генералног секретара ОДКБМинистар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас у згради Старог Генералштаба Николаја Николајевича Бордјужу, генералног секретара Организације споразума за колективну безбедност – ОДКБ, који је до 5. априла у званичној посети Републици Србији.

Главне теме разговора биле су разменa информација о учешћу у мировним операцијама и борбa против тероризма, а говорило се и о борби против трговине наркотицима, која представља озбиљну претњу на глобалном нивоу.

Наглашено је да је главни спољнополитички приоритет Републике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз истовремене одличне односе са свим партнерима и на истоку и на западу. Истакнуто је да и у изузетно комплексним спољно-политичким условима Република Србија наставља да развија билатералне партнерске односе и са чланицама Организације споразума за колективну безбедност, а пре свега са Руском Федерацијом, Републиком Белорусијом и Републиком Јерменијом.

Министар одбране примио генералног секретара ОДКБПосебно је напоменуто да Република Србија води самосталну и независну спољну политику, да је посвећена војној неутралности, те да са НАТО остварује искључиво сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир, без аспирација за пуноправним чланством.

Састанку су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и представници Министарства унутрашњих послова.

Руског званичника примио је током дана председник Владе Републике Србије Александар Вучић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА