Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2016

Државни секретар Ненад Нерић обишао компанију „Јумко“Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић посетио је данас Холдинг компанију Памучни комбинат „Јумко" а.д. из Врања у пратњи команданта 4. бригаде Копнене војске бригадног генерала Зорана Лубуре, начелника Управе за општу логистику Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране пуковника Сталета Сталетовића и потпуковника Братислава Деспотовића из Управе за логистику Генералштаба Војске Србије.

Генерални директор компаније Горан Ђорђевић, са сарадницима, провео је госте кроз производне погоне фабрике - конфекцију, ађустирницу, дораду, ткачницу и предионицу, где се израђују делови маскирне војничке униформе М-10.

По обиласку производње, државни секретар упознат је са резултатима које је „Јумко" постигао, анализирана је реализација закључених уговора са Војском Србије, пре свега последња три, који су закључени крајем прошле године и разговарано је о будућим пословима.

У изјави за медије државни секретар Нерић је рекао:

- Битно је да су реализовани сви уговори које смо до сада закључили, да су у току уговори који имају уговорене рокове, и да се реализују убрзаном динамиком. Надамо се да ћемо у наредном периоду припремити све оно што треба како би реализовали и уговори који су у назнаци, а за које смо се припремили. Развој осталих послова биће онакав какве буду потребе Војске Србије, односно могућности „Јумка“.

Директор Ђорђевић је истакао да је током прошле године та врањска фабрика позитивно пословала и остварила добит захваљујући уговорима које има с Министарством одбране. Говорећи у ком степену реализације су три уговора који су потписани са МО крајем прошле године, директор је рекао да се сваки уговор поштује онако како је договорено - стопроцентно и у року и да се нада да ће бити и нових уговора.

Поменута три уговора односе се на набавку нулте серије летњих војничких маскирних панталона, на набавку делова одећне опреме из комплета војничке маскирне униформе М-10, ради формирања комплета униформи за попуну ратних материјалних резерви, и на набавку комплета униформе војничке маскирне М-10 за припаднике Војске који се упућују у мултинационалне операције. Уговор за набавку нулте серије летњих војничких маскирних панталона је реализован. Испорука комплета униформе војничке маскирне М-10 за припаднике Војске који се упућују у мировне операције почеће током наредне недеље, а реализација трећег уговора биће, такође, пре рока - 7. јула 2016. године.

Осим тога, у овој години се, након доношења Решења о пријему нулте серије летњих војничких маскирних панталона, планира уговарање њихове серијске производње, чиме би се, први пут после 25 година, Војска Србије опремила летњим панталонама.

Треба поменути да је подршка Министарства одбране била кључна за опстанак „Јумка", јер је вредност уговора за набавку војничке маскирне униформе М-10 закључених са Министарством одбране у протеклих шест година износила 2.092.490.380,88 динара.

Током посете Врању државни секретар посетио је Команду 4. бригаде Копнене војске и разгледао Спомен собу те јединице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА