Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2016.

Наставак подршке Краљевине Норвешке реформи система одбране



Билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Краљевине Норвешке одржане су у Ослу током којих су, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и заменица генералног директора за безбедносну политику у Министарству одбране Краљевине Норвешке Нина Борген Бекевол, сагласили се да се интензивна сарадња у области одбране темељи на традиционално добрим и пријатељским односима између две државе. С обзиром на значај континуитета сусрета на високом нивоу за утврђивање стратешких смерница будуће сарадње, договорена је посета министра одбране Републике Србије Краљевини Норвешкој у наредном периоду.

Наставак подршке Краљевине Норвешке реформи система одбранеСарадња у области одбране са Норвешком је у врху приоритета Републике Србије, истакао је капетан бојног брода Коњиковац и нагласио да су, захваљујући значајној експертској и финансијској подршци у областима војне медицине, војног образовања и планирања одбране, Министарство одбране и Војска Србије позиционирани као поуздан партнер на међународном плану. Он посебно истакао значај унапређења војно-војне сарадње и наставак подршке виталним пројектима Министарства одбране Републике Србије.

Нина Борген Бекевол је нагласила кључну улогу Републике Србије за стабилност региона. Она је поновила спремност Министарства одбране Краљевине Норвешке да настави подршку реформи система одбране, кроз започете и нове пројекте, размену искустава у области ангажовања у мултинационалним операцијама, као и у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Посебно је изражена спремност за преношење искустава из ангажовања у ЕУ борбеним групама, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, као и у области енергетске ефикасности. Подршка будућим пројектима треба да допринесе повезивању земаља региона и јачању регионалних капацитета, попут концепта Балканских војномедицинских снага.

На крају разговора, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.