Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2016.

Премијер Вучић и министар Ђорђевић обишли Лучане



Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар привреде Жељко Сертић и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, у пратњи помоћника министра одбране за матаријалне ресурсе Ненада Милорадовића, обишли су данас Лучане које је претрпело велику штету због поплавног таласа који је протеклих дана задесио ту општину.

Обилазећи домаћинства у насељу Дљин, премијер Вучић је истакао да ће угроженим домаћинствима држава помоћи у виду надокнаде штете, додајући да је држава обезбедила новац, али и да је обезбеђена помоћ Европске уније од 1,2 милиона евра, од чега ће 700.000 евра бити одвојено за белу технику, намештај и пољопривреду.

- Ми ћемо се као држава директно постарати за стамбене и помоћне објекте, да помогнемо колико је могуће. Комисије су већ изашле на терен – нагласио је премијер Вучић изражавајући задовољство што грађани, иако им је тешко, нису у очају.

Премијер Вучић је захвалио Војсци Србије што је даноноћно на терену и помаже народу у тешким моментима, наводећи да су људи који су погођени поплавама хероји јер имају вере у себе и у државу да ће моћи да обнове уништено.

Према његовим речима, надлежни органи прате ситауцију на терену и ако буде требало биће уведена и ванредна ситуација на територији целе земље, што ће значити да ће све расположиве снаге, војска и полиција бити на терену и помагати становништву.

- Ако овако настави да пада данас до 21 сат, онда мислим да вечерас можемо да очекујемо увођење ванредне ситуације за целу Србију – поручио је премијер Вучић додајући да закон тачно прописује у којим случајевима се проглашава ванредна ситуација.

Током обиласка фабрике наменске индустрије „Милан Благојевић“ у Лучанима, директор Радош Миловановић информисао је премијера и министре о размерама поплаве.

Премијер Вучић, је том приликом, посебно истакао да је поносан што је, упркос тешкој ситуацији због поплава, из те фабрике јуче испоручен барут наручиоцима, али и због напора Војске Србије на великом труду и раду у санирању последица поплава у том крају.

- Војска ће остати овде још неколико дана да би сте се осећали сигурније – поручио је запосленима у лучанској фабрици наменске индустрије.

Директор Миловановић је истакао да је комплетна производња фабрике у погону, а током јучерашњег дана је наруџбина од око 350 хиљада евра испоручена купцу.

- Сви радници су на радним местима и ради се максимално, а оштећења су претрпеле само управне зграде, које ће бити саниране – истакао је Миловановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА