Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2016.

Обележен Дан Универзитета одбране



Свечаност поводом обележавања пете године од оснивања Универзитета одбране у Београду одржана је данас у Дому Гарде на Топчидеру.

Међу присутнима су били државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, вршиоци дужности помоћника министра одбране, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, страни војни представници, проректори и професори Универзитета одбране, представници акредитованих универзитета Републике Србије, бројни пријатељи и гости.

Државни секретар Ненад Нерић рекао је да данас славимо пету званичну потврду успеха Универзитета одбране.

- Његовим оснивањем направљен је искорак у даљем развоју струке, науке и образовања у систему одбране, у складу са највишим светским стандардима. Ова високообразовна институција је по много чему специфична као и војнички позив. То је место где се поштују историја, традиција и вековима стваране вредности, али је и место где се прате светски трендови, истакао је Нерић.

Он је додао да велико поверење у војну високообразовну институцију обавезује Универзитет одбране да буде још бољи, да буде чувар традиције и лидер у будућности.

Према речима ректора Универзитета одбране генерал-мајора проф. др Младена Вуруне, иако је реч о најмлађем државном универзитету Републике Србије, он баштини постигнућа остварена током више деценија успешног развоја високог образовања у нашој војсци.

- У тих неколико деценија, тачније 166 година, војно образовање је прешло пут од школе са десет наставника до установе у којој 236 лица са наставничким звањима спроводи научна истраживања и образује људе за одбрану земље. Резултати војног образовања у протеклих век и по били су видљиви у свим сегментима друштва, а нарочито током преломних историјских тренутака који су обликовали наше културно, национално и државно биће. Међу студентима Универзитета одбране било је и председника владе, министара, посланика, војсковођа, председника Српске академије наука, уметника, народних хероја и истакнутих спортиста, рекао је генерал Вуруна.

Поносни на такву прошлост, додаје ректор, слободно можемо рећи да универзитетски облик организовања нуди и вредност више.

- То је она темељна вредност која нам омогућава самосталност, слободу и одговорност стварања. Војна професија је креативна делатност, саткана од стварања, поручио је генерал Вуруна и рекао да су до следећег дана Универзитета одбране најважнији задаци побољшање организације, ефикасан рад буџетског фонда за потребе развоја војног образовања и непрекидно ангажовање на подизању квалитета образовне и научно-истраживачке делатности.

Генерал Вуруна уручио је плакете Универзитета одбране Универзитету у Крагујевцу и Копненој Војсци Србије. Такође, додељена су признања најбољим кадетима, студентима и пензионисаним наставницима Универзитета одбране.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА