Министарство одбране Републике Србије
 
19.02.2016.

Подршка Краљевине Холандије европским интеграцијама Србије




Прве билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Краљевине Холандије и Републике Србије одржане су у Краљевини Холандији.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и помоћник начелника Штаба одбране за међународну војну сарадњу бригадни генерал Тојн Бојкеринг констатовали су да се успостављањем праксе одржавања билатералних одбрамбених консултација креирају услови за детаљније сагледавање сарадње у области одбране и потпуно отворен разговор о потребама и интересима два система одбране.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да досадашња сарадња у области одбране представља солидну основу за даљи развој и да је Министарство одбране опредељено за наставак и суштинско унапређење сарадње у свим сегментима од заједничког интереса. Он је захвалио на подршци европским интеграцијама Србије, као и донацијама Краљевине Холандије, којима је значајно подржан процес реформи система одбране Републике Србије. Предложио је редефинисање правног оквира и потписивање Споразума о сарадњи у области одбране.

Капетан бојног брода Коњиковац  упознао је  генерала Бојгеринга са достигнутим степеном реформе система одбране, приоритетима Министарства одбране у процесу приближавања ЕУ и механизмима сарадње у оквиру Програма Партнерство за мир, у складу са прокламованом војном неутралношћу и пренео искуства Републике Србије током председавања ОЕБС у 2015. години.

Бригадни генерал Тојн Бојкеринг изразио је спремност за даље унапређење сарадње, уз наставак сарадње у областима војног образовања и војне медицине и поновио је подршку европским интеграцијама Републике Србије. Он је пренео спремност Краљевине Холандије за преношење искустава из ангажовања у концепту борбених група ЕУ и учешћа у пројектима Европске одбрамбене агенције и током актуелног председавања ЕУ. Генерал Бојкеринг позитивно је оценио досадашње ангажовање припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Током конструктивних разговора, размењена су мишљења о регионалним и глобалним безбедносним темама, са посебним акцентом на актуелну миграторну кризу. У том смислу, обострано је истакнута неопходност унапређења сарадње међу партнерским државама и заједничко деловање у супротстављању савременим безбедносним изазовима и претњама.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.