Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2016.

Унапређење војне сарадње са Белорусијом



Делегација Министарства одбране, коју је предводио начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац, боравила је у Минску где су одржане билатералне одбрамбене консултације са Републиком Белорусијом. На челу белоруске делегације био је генерал-мајор Олег Леонидович Воинов, начелник Департмана за међународну војну сарадњу и помоћник министра одбране за војну политику.

Током разговора размењена су мишљења о свим актуелним војно-политичким и безбедносним питањима, анализирана је сарадња два министарства одбране и две војске и размотрени модалитети даљег развоја и унапређења сарадње у области одбране.

Капетан бојног брода Коњиковац изразио је задовољство напретком сарадње у области одбране. Он је истакао значај одржавања континуитета посета високог нивоа у наредном периоду, додавши да ће снажан импулс у том смислу представљати договорена званична посета начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића Белорусији.

Генерал Воинов исказао је задовољство због примене сличних принципијелних политика две стране у циљу превазилажења изазова и претњи које угрожавају мир и безбедност у регионима обе државе. Он је информисао саговорника о резултатима реформских процеса у Министарству одбране Белорусије, са посебним акцентом на војнообразовним установама.

Заједнички је констатовано да постоји пуно простора за развој обострано корисних видова сарадње и у осталим областима, посебно у области војно-војне сарадње, кроз заједничке вежбе, затим војноекономске и научно-техничке сарадње, као и у области војне медицине.

Током разговора, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.

Делегација Министарства одбране Србије, посетила је Војну академију Белорусије, која у свом саставу обједињава 11 различитих факултета, и Научноистраживачки институт.