Министарство одбране Републике Србије
 
16.12.2015.

Унапређење војне сарадње са Израелом



Експертска делегација Министарства одбране Државе Израел, предвођена генералним саветником Ахазом Бен Аријем, боравила је у радној посети Управи за међународну војну сарадњу.

Унапређење војне сарадње са ИзраеломНачелник Управе капетан бојног брода Милан Коњиковац информисао је саговорника о политичко-безбедносној ситуацији у региону, са акцентом на актуелну миграторну кризу. Он је захвалио за принципијелну политику Израела који није признао једнострано проглашену независности тзв. „Републике Косово“ и за помоћ током прошлогодишњих поплава у Србији. Капетан бојног брода Коњиковац је пренео задовољство због отварања првих поглавља у процесу приступања Републике Србије Европској унији и упознао генералног саветника Арија са активностима Министарства одбране и Војске Србије у том домену.

Саговорници су се сагласили да постоји реалан потенцијал за унапређење сарадње у области одбране између две земље. Томе ће допринети и одржавање предстојећих билатералних одбрамбених консултација у Тел Авиву. У наредном периоду неопходно је посебно унапредити војно-војну сарадњу, кроз реализацију заједничких вежби, као и у областима војног образовања и војне медицине.

Гости су истакли задовољство што је током састанка усаглашен текст Меморандума о разумевању између два министарства о сарадњи у области одбране и нагласили значај дефинисања правног оквира за даљу војну сарадњу. Поновили су значај континуитета сусрета на високом нивоу за утврђивање стратешких смерница и интензивирање сарадње.