Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2015.

Промоција најмлађих подофицира



Промоција најмлађих подофицира У Центру за обуку и усавршавање подофицира у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ одржана је свечаност на којој су у прве подофицирске чинове промовисана 223 слушаоца 6. и 7. класе, до јуче најбољи професионални војници Војске Србије, међу којима и 39 девојака. Свечаној промоцији присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, команданти јединица Војске Србије, представници локалне самоуправе града Панчева и Јужнобанатског округа, Српске православне цркве, многобројни грађани и родбина најмлађих водника.

Обраћајући се тек промовисаним подофицирима начелник Генералштаба генерал Промоција најмлађих подофицира Љубиша Диковић је истакао да су подофицири, током бурне и богате историје наше отаџбине, дали битан допринос у извршавању свих задатака војске.

- Без добрих подофицира нема добрих јединица ни војника, а без добрих јединица и војника нема ни војске ни победе. Зато постати подофицир представља велику част и још већу одговорност, рекао је генерал Диковић и затражио од најмлађих подофицира да буду поносни на оно што су до сада постигли, али да и даље напорно раде.

- Очекује вас одговоран и напоран рад у јединицама, са људима и техником. Пред вама су могућности за стручно и каријерно усавршавање и напредовање у служби, а шта ћете постићи зависи првенствено од вас и ваших резултата. Ваш рад, поред командира и команданата, пратиће и први и главни подофицири. Од њих учите, на њих се угледајте и њиховим стазама идите. Носећи поносно Промоција најмлађих подофицира свој нови чин, са још јачом вољом посветите се обуци, јачању војничких колектива, дисциплине и војничких врлина у својим јединицама. Тако ћете допринети унапређивању њихових оперативних способности. Водник је вођа својим војницима, он је њихов војнички узор и зато свој ауторитет мора да гради на знању и личном примеру, рекао је генерал Диковић.

Он је нагласио да је Војска Србије непоколебљиво посвећена одржавању и јачању својих оператвиних способности, извршавању свих задатака, неговању наших војничких традиција и очувању чврсте везе војске и народа а да ће своју спремност демонстрирати и сутра у Београду, заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције, на великој вежби под називом „Штит“.

Промоција најмлађих подофицира - Не сумњајте да ћемо, ако и када то затреба, бити штит за све грађане Србије, а погубни мач за оне који се дрзну да на њих насрну, закључио је генерал Диковић.

Најмлађим водницима Војске Србије обратио се и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић који је истакао да је од формирања Центра за обуку и усавршавање подофицира 2010. године ово најбројнији ешелон најмлађих водника који су после 32 недеље напорног и интензивног оспособљавања спремни да ступе на почетне дужности у јединицама Војске Србије.

Промоција најмлађих подофицира Најбољим слушаоцима обеју класа уручена су признања за постигнуте резултате. Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић уручио је ручни сат пешадијском воднику Тамари Моровић (6. класа, просек 4,93) припадници батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“ и пешадијском воднику Ивану Јеремићу из Специјалне бригаде Копнене војске (7. класа, 5.00), док су другом и трећем у рангу 6. и 7. класе признања уручили командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Милојко Милосављевић.

На крају свечаности одржан је дефиле јединица и тактичко технички збор.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА